Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Goliath: Mihin Saksa käytti minitankkeja?

Minitankin avulla saksalaiset pystyivät hyökkäämään vihollisen kimppuun asettamatta omia sotilaitaan vaaraan.

Imperial War Museum

Saksalaisten minikokoinen panssari­vaunu Goliath oli oikeastaan kauko-ohjattava miina. Idea oli saatu Ranskan valtauksessa 1940 varastetusta ranskalaisesta prototyypistä.

Saksalaisten sen pohjalta kehittelemä ­hiljainen sähkö­moottorikäyttöinen versio ­valmistui kaksi vuotta myöhemmin.

Sähköversio oli liian kallis massa­tuotantoon, joten seuraavana vuonna esiteltiin bensiinikäyttöinen Goliath 303a -malli, johon mahtui 50–100 kiloa räjähteitä. Niitä valmistettiin yli 7 000.

© Shutterstock

Goliath uhrattiin

Pitkän kaapelin ja kauko-ohjauksen ansiosta sotilaat pystyivät piilopaikastaan ajamaan liikkuvan Goliath-miinan suoraan ­kohteeseen ja laukaisemaan sitten 50–100 kilon räjähteen.

Goliathista oli eniten hyötyä Anzion taistelussa tammikuussa 1944 liittoutuneiden maihinnousujoukkoja vastaan, mutta se osoitti käyttökelpoisuutensa myös Varsovan kansannousussa syksyllä 1944, jolloin saksalaiset räjäyttivät sen avulla puolalaisten vapaus­taistelijoiden tukikohtinaan käyttämiä rakennuksia.

Goliath lähikuvassa:

Vihollisen oli kuitenkin melko helppo tehdä Goliath vaarattomaksi, sillä se oli hidas, siinä oli vain kevyt panssarointi ja se juuttui usein kiinni pienen maavaransa vuoksi.

VIDEO – saksalaissotilaat räjäyttävät Goliathin:

Goliathia kauko-ohjattiin 650 metriä pitkällä ­kaapelilla, ja sen sai helposti pois pelistä katkaisemalla sen kauko-ohjauskaapelin.

Sodan jälkeen Goliathia varten kehitettyä tekniikkaa hyödynnettiin ensimmäisissä kauko-ohjat­tavissa leikki-autoissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota