Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saksan V2-raketit ammuttiin kohti Lontoota laukaisualustoilta Pohjois-Ranskasta ja Hollannista, ja niiden kantomatka oli noin 320 kilometriä.

© Getty images & Shutterstock
Tekniikka - Toisen maailmansodan aseet

Brittien huijaus ei vaikuttanut natsien raketteihin

Brittiläiset agentit syöttivät toisen maailmansodan aikana saksalaisille vääriä tietoja Saksan V2-rakettien osumapaikoista Lontoossa suojellakseen asuma-alueita. Suunnitelma ei toiminut niin hyvin kuin kuin britit ovat uskoneet.

Kun natsi-Saksa alkoi syyskuussa 1944 pommittaa V2-raketeilla Lontoota, britit kehittivät ovelan vastasuunnitelman: tiedustelupalvelu käski kaksoisagenttien toimittaa saksalaisille väärää tietoa siitä, minne raketit olivat osuneet, jotta Saksa suuntaisi ne brittien toivomille asumattomille alueille.

Operaatio vaikutti onnistuneen, ja seuraavien neljän viikon aikana tammi- ja helmikuussa 1945 saksalaisten kerrottiin suunnanneen raketit neljä kilometriä enemmän itään joka viikko niin, että Westminster ja muut tärkeät kaupunginosat välttyivät osumilta.

Raketit olivat erittäin epätarkkoja

Uuden tutkimuksen mukaan brittien juonella ei todellisuudessa ollut suurtakaan vaikutusta, sillä raketit olivat jo alkujaan niin epätarkkoja, että ne osuivat keskimäärin muutenkin noin 30 kilometrin säteelle tarkoitetusta maalistaan.

Lontoon Queen Maryn yliopiston Steve Le Comber kollegoineen kartoitti tietokoneohjelman avulla noin 700 rakettihyökkäystä, joiden kohde oli Lontoon keskusta.

”Ilmeni, että rakettien osuma-alueet eivät todellisuudessa juurikaan muuttuneet noiden neljän viikon aikana”, Le Comber selitti The Telegraph -lehdelle.

Raketti lensi 64 kilometriä sivuun

Le Comberin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö britit olisi onnistuneet syöttämään saksalaisille virheellistä tietoa – sillä ei vain ollut käytännön merkitystä, sillä raketit olivat niin epätarkkoja.

Tutkimustuloksia vahvistaa muun muassa se, että kun saksalaiset maaliskuussa 1945 yrittivät osua Reinin ylittävään Ludendorff-siltaan, yksi raketeista osui 64 kilometriä ohi maalista.

Lue myös:

Toisen maailmansodan aseet

Saksalaistutkijat epäröivät rakentaa Hitlerille atomipommia

21 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Isku Vemorkiin: Hitlerin ydinhaaveet murskattiin

24 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Tiger-panssarivaunu ei ollut maineensa veroinen

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota