Arkeologit kaivoivat esiin valtavan toisen maailmansodan katapultin

Britannian ilmavoimat tarvitsivat vuonna 1938 keinon lähettää lentokoneita taisteluun ilman pitkää kiitorataa. Tuloksena oli jättimäinen katapultti, joka näki äskettäin taas päivänvalon.

Katapultti, Englanti, toinen maailmansota

Katapultti ei ollut menestys, mutta britit hyödynsivät sen toimintaperiaattetta niin sanotuissa CAM-aluksissa. Niissä oli katapultti, jolla hävittäjäkone laukaistiin ilmaan suojaksi iltapommituksilta.

© MOLA

Katapultteja ei yleensä yhdistetä toiseen maailmansotaan. Erään katapulttityypin kehitti kuitenkin Britannian ilmavoimat. Tämä käy ilmi MOLAn (Museum of London Archaeology) arkeologien tekemästä merkittävästä löydöstä.

Kyseessä on kokeellinen lentokoneen katapultti, jossa lentokoneeseen kiinnitettiin koukku. Katapultilla linkoamalla kone kiihdytettiin niin suureen nopeuteen, että se nousi siivilleen.

Katapultin ideana oli myös se, että sillä oli mahdollista säästää rutkasti tilaa. Laite suunniteltiin siten, että se voitiin kääntää kahta 82 metriä pitkää kiitotietä kohti.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 1940 rakennetut kiitoradat olivat vähintään 914 metriä pitkiä.

"Tämä kiehtova rakenne muistuttaa meitä sotien välisen ajan ja [toisen maailmansodan] pikaisista kokeiluista ja innovaatioista (https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/toinen-maailmansota-alkusysays-taisteluiden-kulku-ja-paatos {"target":"_blank"})", sanoi MOLAn arkeologi Susan Porter.

Kokeilusta jouduttiin luopumaan

Britannian ilmavoimat kokeili katapulttia vuosina 1938–1940, mutta siinä oli jatkuvasti ongelmia. Koko mekanismia pyöritti tusina Rolls-Royce Kestrel -lentokoneen moottoria, joita käytettiin muun muassa brittiläisessä kevyessä Hawker Hart -pommikoneessa.

Mutta edes lukuisat moottorit eivät aivan riittäneet suuren koneiston voimanlähteeksi, ja ne hajosivat usein. Samaan aikaan valtavat voimat katapultin lauetessa merkitsivät sitä, että se kului nopeasti ja sitä piti korjata toistuvasti.

Testejä koskevien rajallisten lähteiden mukaan näyttää siltä, ettei katapultti olisi koskaan onnistunut laukaisemaan lastattua panssaroitua pommikonetta.

Toistuvien ongelmien vuoksi hanke hylättiin vuonna 1941, ja katapultti täytettiin hetkeksi radioaktiivisella jätteellä ennen kuin se haudattiin ja unohdettiin kokonaan.

Katso katapultin 3D-malli täältä: