Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat löysivät rautatangon päästä osia torpedon kuparivaipasta. Se osoittaa, että torpedo oli räjähtäessään vielä kiinni tangossa.

Tekniikka - Aseet

Sukellusvene upotti itse itsensä

150 vuotta on pohdittu, miksi sukellusvene Hunley upposi miehistöineen Yhdysvaltojen sisällissodan aikana. Syynä saattoi olla sukellusveneen oman torpedon räjähdys.

Sukellusvene oli liian lähellä räjähdystä

Etelävaltioiden sukellusvene H. L. Hunley upotti pohjoisvaltioiden Housatonic-aluksen torpedolla Charlestonin edustalla vuonna 1864. Sukellusvene miehistöineen ei kuitenkaan palannut enää pintaan, ja vaikuttaa siltä, että syynä oli sen oma torpedo.

H. L. Hunley oli uusien tutkimusten mukaan nimittäin alle kuuden metrin päässä Housatonicista torpedon räjähtäessä. Kun yhdysvaltalaistutkijat puhdistivat ja tutkivat viisimetrisen rautatangon, johon Hunleyn torpedo oli ollut kiinnitetty, he löysivät yllätyksekseen tangon päästä osan torpedon kuparivaipasta.

"Nyt tiedämme, että torpedo oli kiinni rautatangossa räjähtäessään. Se on merkittävä tieto", kertoo tutkimusta johtava arkeologi Maria Jacobsen.

Torpedo räjähti viiden metrin päässä

Aiemmin on uskottu, että Hunleyn kahdeksan hengen miehistö kiinnitti torpedon Housatonicin runkoon, peruutti ja räjäytti ammuksen langalla 30 metrin päästä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että torpedo oli jostakin syystä vielä kiinni tangossa, kun se räjähti vain viiden metrin päässä sukellusveneestä.

Tutkijoiden mukaan torpedossa oli 60 kiloa ruutia, ja räjähdyksen paine on voinut lyödä sukellusveneen miehistön tiedottomiksi niin, että he ovat lopulta kuolleet hapenpuutteeseen. Räjähdys on ehkä myös repinyt Hunleyn runkoa. Vuonna 1995 nostetun sukellusveneen hylyn lisätutkimusten toivotaan valaisevan 150 vuotta vanhaa arvoitusta.

Lataa koko artikkeli H. L. Hunley-sukellusveneestä, jonka tehtävänä oli Yhdysvaltojen sisällissodan aikana heikentään pohjoisvaltioiden vahvaa laivastoa.

Jos sukellusvene on lempiaiheesi, sukella tästä sukellusveneitä käsitteleville teemasivuille.

Lue myös:

Toisen maailmansodan aseet

Toisen maailmansodan erikoisimmat aseet

12 minuuttia
Yhdysvaltain sisällissota

Legendaarisesta sukellusveneestä löytyi ihmisen hammas

2 minuuttia
nazi jet b-17 sturmvogel
Toisen maailmansodan aseet

Näin Hitler katkaisi Myrskylinnun siivet

15 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota