Uutinen Julius Caesarin voitosta gallialaisista vuonna 52 eaa. sekä ilmoitus Napoleonin tappiosta Waterloossa vuonna 1815 välitettiin kirjekyyhkyjen avulla.
Palavia apinoita ja sikoja
Armeijat ovat käyttäneet kyyhkyjä sodankäynnissä vuosituhansia, ja monia muita eläimiä on hyödynnetty sotatehtävissä kokeiluluontoisesti.
Roomalainen historioitsija Plinius vanhempi muun muassa kirjoitti sioista, joita lähetettiin taistelemaan vihollisen norsuja vastaan. Siat oli valeltu palavalla nesteellä ja sytytetty liekkeihin. Palavien eläinten tuskankiljunta ilmeisesti sai norsut pakokauhun valtaan.
Sodissa on käytetty kaikkia keinoja, vastenmielisimpiäkin. Kiinalaisen Song-dynastian perustamisen aikoina 900-luvun puolivälissä ihmisten välisen sodan uhreiksi joutuivat apinat.
Apinat käärittiin olkiin, valeltiin öljyllä, sytytettiin palamaan ja ajettiin vihollisen leiriin, jossa ne aiheuttivat kaaoksen.
Eläintovereita myös kunnioitettiin
Vaikka eläimet ovat joutuneet kärsijöiksi monissa sodissa, nelijalkaisia ja siivekkäitä taistelutovereita on myös arvostettu ja kohdeltu kunnioittavasti.
Sotahistoria tuntee monta tarinaa hevosista, koirista ja kirjekyyhkyistä, joiden toiminta on ratkaissut sotatilanteita.
Yksi mainetta sodassa saavuttanut eläin oli Aleksanteri Suuren hevonen Bukefalos, joka kantoi isäntäänsä yli 30 taistelussa aina hyökkäyksen kärjessä.
Kiitollinen Aleksanteri perusti Bukefalia-nimisen kaupungin hevosensa kunniaksi.