Hansons / SWNS
Käsikanuuna.

Puutarhakoriste olikin keskiaikainen käsikanuuna

Brittiläinen antiikkiharrastaja luuli ostaneensa hauskan koristeen puutarhaansa – ja koki melkoisen yllätyksen, kun ostos osoittautuikin harvinaiseksi keskiaikaiseksi aseeksi.

20 puntaa eli reilut 23 euroa. Sen verran brittiläinen antiikkiharrastaja maksoi vanhasta metalliputkilosta hertfordshireläisellä kirpputorilla.

Mies aikoi panna metalliputkilon koristeeksi puutarhaansa, mutta ensin hän tutkitutti esineen huutokauppakamarilla, jonka lausunto oli melkoinen yllätys.

Huutokauppakamari Hansons nimittäin totesi ”metalliputkilon” olevan todellisuudessa keskiaikainen pronssinen käsikanuuna.

”Hämmästyimme, kun saimme esineen arvioitavaksemme”, kertoo Hansons -huutokauppakamarin omistaja Charles Hanson.

”Kyseessä on kolmirenkainen pronssikanuuna. Tällaisia aseita asetta käytettiin Euroopassa myöhäiskeskiajalla suunnilleen 1400–1450-luvuilla.”

”Se oli ensimmäinen tämäntyyppinen käsiase ja mekaanisesti yksinkertaisin piipullinen metallinen tuliase”, Hanson toteaa.

”Kyseessä on erittäin harvinainen löytö. Alun perin käsikanuuna oli kiinnitetty puutankoon, ja siihen kuului ruutipussi ja lataustikku. Myöhemmin käsikanuunoista kehittyi liipaisimellisia lunttulukkoaseita.”

Vielä ei tiedetä, mistä käsikanuunan alkuperäinen omistaja on sen saanut, mutta aseessa olevat maajäämät viittaavat siihen, että hän on saattanut kaivaa sen esiin maasta.

Oli miten oli, käsikanuuna oli hyvä ostos. Aseen kirpputorilta ostanut mies luopui nopeasti käyttää sitä puutarhakoristeena ja myi sen lähes 2 600 punnalla, mikä vastaa noin 3 000 euroa.

Käsikanuuna.

Pieni käsikanuuna oli alun perin kiinnitetty puutankoon, jonka avulla sillä tähdättiin sen jälkeen, kun ruutilataus oli sytytetty luntulla.

© Wikimedia Commons