Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

Ninjojen ensimmäiset heittotähdet yllättivät tutkijat

Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan ninjojen legendaariset heittotähdet näyttivät alun perin melko vaarattomilta – ja salaperäisillä sotureilla oli muitakin yllätyksiä hihassa.

Ne eivät näytä kummoisilta, mutta japanilainen Akihiro Iwata innostui tutkiessaan äskettäin joukkoa pieniä litteitä kiviä. Kivet ovat peräisin noin vuodelta 1590, ja ne oli löydetty useita vuosikymmeniä sitten, heitetty syrjään ja unohdettu.

”Tiesin heti, että kyseessä oli ninja-ase, koska se oli muodoltaan samanlainen kuin Edo-kauden (1603–1868, toim.) aseet”, selitti Tokion lähellä sijaitsevan Saitaman historiallisen museon kuraattori Iwata.

Nyt hän on kirjoittanut perusteellisen kirjan pienistä, teräväreunaisista kivistä. Kirjassaan hän kertoo, että kivet olivat varhainen versio heittotähdistä, joita japanilaiset salamurhaajat ja palkkasoturit eli niin sanotut ninjat käyttivät.

Ninjat valmistivat 1600- ja 1700-luvuilla heittotähtensä metallista. Heittoaseita kutsutaan japaniksi nimellä shuriken, mikä tarkoittaa kätkettyä käsiterää.

© Koka Kusuri gakushukan/Motokoka

Käytettiin linnan puolustukseen

Esineiden joukossa oli myös varhaisia savesta tehtyjä ns. jalkapiikkejä eli ”sissinauloja”. Niitä käytettiin heittotähtien ohella muun muassa Tokiosta 50 kilometrin päässä sijainneen Hachiojin linnan puolustukseen vihollisen hyökätessä.

Jalkapiikkejä ripotellaan teille hidastamaan jalan tai ratsain kulkevan vihollisen etenemistä.

© Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

Ninjat yrittivät vuonna 1590 torjua ylivoimaisen vihollisen hyökkäyksen ensin jalkapiikkien ja sitten heittotähtien avulla. Kymmenen kertaa suurempi vihollisarmeija kuitenkin voitti ja valtasi ja poltti linnan.