Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten haarniskoidut ritarit tekivät tarpeensa?

Keskiajalla ritarien haarniskoiden kehitys teki tietystä toimituksesta entistä hankalampaa.

Saffron Blaze, Wikimedia Commons

Vielä varhaisella keskiajalla ritarit käyttivät tais­telussa rengaspaitaa, ja tarpeillaan käydessään he saattoivat yksinkertaisesti vain nostaa rautapaitaa vähän ylemmäs.

Asiointi hankaloitui, kun saksa­laiset ja ­italialaiset alkoivat 1400-luvulla valmistaa raskaita levyhaarniskoita, jotka suojasivat ritareita päästä varpaisiin.

Haarniska ei kuitenkaan ollut ­alavartalon alueelta täysin umpinainen, vaan esimerkiksi lanteita ja pakaroita peit­tivät nivelletyt metallilevyt, joiden alle rengaspaita ulottui.

Lisäksi ritareilla saattoi olla jonkinlaiset topatut alusvaatteet.

Joissain haarniskoissa oli metallinen kalukukkaro, joka oli helppo irrottaa virtsaamista varten, mutta kun ritarille tuli iso hätä, hänen aseenkantajansa joutui irrottamaan haarniskan alavartaloa suojaavat metallilevyt ja jalkasuojat, jotta ritari saattoi kyykistyä kunnolla tarpeilleen.

Haarniska suojasi taistelussa mutta hankaloitti tarpeilla käyntiä.

© Shutterstock

Jos hätä yllätti huonolla hetkellä, ritarin ei ­kuitenkaan auttanut muu kuin ­laskea haarniskaan.

Se ei ollut yhtä noloa kuin nykyisin ajatellaan, sillä voimakasta ripulia aiheuttava punatauti piinasi usein sotaretkellä ­olevia keskiaikaisia armeijoita, joten siihen oli pakko tottua.

Ritarit olivat kuitenkin etuoikeutetussa asemassa, ja heillä oli aina mukanaan nuori aseenkantaja, jonka tehtäviin kuului myös haarniskan puhdistus.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota