Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä oli kreikkalainen tuli?

Kreikkalainen tuli oli bysanttilaisten salainen ase, jolla he suojelivat Konstantinopolia hyökkäyksiltä. Tulen valmistuskaava on jäänyt ikuiseksi salaisuudeksi.

Niday Picture Library/Imageselect

Arabit kokivat epämiellyttävän yllätyksen piirittäessään Konstantinopolia 670-luvulla, kun kaupunkilaiset kävivät yhtäkkiä vastahyökkäykseen ja sytyttivät piirittäjien laivat tuleen aiemmin tuntemattomalla aseella: kaikkialle tarttuvalla tulella, jota ei pystynyt sammuttamaan vedellä.

Uusi ase opittiin tuntemaan nimellä kreikkalainen tuli, ja bysanttilaiset suojelivat Konstantinopolia sillä vuosisatojen ajan muitakin hyökkääjiä vastaan.

Nykypäivänä ei kuitenkaan enää tiedetä tarkasti, mistä kreikkalainen tuli koostui.

Ase oli bysanttilaisille niin tärkeä, että sen valmistusohjeen tunsivat vain keisari ja muutama valittu henkilö, ja sittemmin tämä bysanttilaisten valtiosalaisuus on kadonnut ja tuhoutunut.

Kirjallisten lähteiden perusteella kreikkalaisessa tulessa on ilmeisesti ollut ainakin maaöljyä, rikkiä, hartsia ja poltettua kalkkia, mutta kattavaa ainesosaluetteloa, sekoitussuhteita ja valmistusmenetelmää ei tunneta.

Valmis seos suljettiin paineistettuihin astioihin, joista sitä ruiskutettiin vihollista kohti letkulla.

Kerrotaan, että kreikkalaisen tulen pystyi sammuttamaan vain etikalla, johon oli sekoitettu hiekkaa ja virtsaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota