Kaasunaamarit tulivat iranilaisille tutuiksi Irakin-vastaisen sodan aikana.

Mitä kemiallisia aseita Saddamilla oli?

Saddam Husseinin kemialliset aseet olivat pelättyjä. Mitä kemiallisia aseita hän käytti?

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Nyt kannattaa tilata Historia-lehti: tutustu etuihin


Iranin ja Irakin välisessä sodassa 1980–1988 Saddamin joukot käyttivät monia taistelukaasuja, kuten hermokaasuja, jotka lamauttavat uhrin hengityksen, sekä sinappikaasua, joka aiheuttaa vakavia ihovaurioita ja johtaa pitkään sairaalahoitoon tai joskus kuolemaan. Iranilla ei ollut kemiallisia aseita, sillä sen tehtailla ei ollut riittävästi teknisiä valmiuksia niiden valmistamiseksi.

Kaasuhyökkäyksiä tehtiin eri tavoin. Tykeillä ja raketinheittimillä ammuttiin taistelukaasuammuksia, ja ilmavoimat pudottivat kaasupommeja ja -raketteja. Kohteena olivat yleensä Iranin juoksuhaudat rintamalla sekä joukkojenkeskitysalueet. Saddamin joukot tekivät myös terroripommituksia mm. Iranin pääkaupunkiin Teheraniin, mutta niissä ei käytetty kaasuja vaan tavanomaisia räjähteitä.

Kaasuhyökkäyksissä kuoli välittömästi yli 20 000 iranilaissotilasta. Vielä useampi menehtyi myöhemmin vammoihinsa tai kaasujen aiheuttamiin jälkiseurauksiin, kuten syöpään.  

Muovisia ja metallisia kaasusäiliöitä 122 mm:n rakettiin.

Osa Irakin kurdivähemmistöstä asettui iranilaisten puolelle sodan aikana, ja Irakin joukot rankaisivat siitä pommittamalla kurdikaupunkeja myrkkykaasulla. Esimerkiksi vuonna 1988 Irakin lentokoneet kaasupommittivat Halabjan kaupunkia, missä kuoli yli 3 000 siviiliä ja monet saivat pysyviä vammoja. Osa uhreista kuoli heti, osa kärsittyään ensin kovia tuskia.

Ehkä sinua kiinnostaa...