Shutterstock

Miksi konepistooli on ”Tommy Gun”?

Konepistooli kehitettiin ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin, mutta siitä tulikin alamaailman suosikki.

Yhdysvaltalainen upseeri John T. Thompson suunnitteli legendaarisen Thompson-konepistoolin vuosina 1917–1919 ensimmäisen maailmansodan juoksuhautojen asemasotaan juuttuneita sotilaita varten.

Aseen tärkein ominaisuus oli suuri tulivoima: siinä käytettiin raskaita .45-kaliiperisia ammuksia ja sillä pystyi ampumaan 30 laukauksen sarjoja.

Ase ei kuitenkaan ehtinyt tuotantoon, ennen kuin sota päättyi. Suuri asevalmistaja Colt kiinnostui Thompson-konepistoolista ja aloitti vuonna 1921 sen sarjatuotannon.

Tommy Gunissa voitiin käyttää sekä suuria pyöreitä lippaita, joihin mahtui 50 ammusta, sekä pienempiä kulmikkaita 30 ammuksen lippaita. Pienemmästä lippaasta tuli nopeasti suositumpi, sillä se vähensi aseen painoa merkittävästi.

© Shutterstock

Aseesta tuli nopeasti suosittu niin poliisien kuin gangsterienkin keskuudessa, ja lehdissä sitä alettiin kutsua nimityksellä Tommy Gun.

Kuuluisat palkkamurhaajat, kuten ”Machine Gun” Jack McGurn, käyttivät sitä niin yksittäisissä katumurhissa kuin gangsterien joukkoteloituksissakin.

VIDEO: Yhdysvaltain poliisi harjoittelee Tommy Guneilla

Video

Tommy Gunien suuri suosio nosti niiden hinnan Yhdysvalloissa lähes kahteentuhanteen dollariin, millä olisi saanut jo melkein seitsemän T-Fordia.

Myös Yhdysvaltojen armeija käytti Thompson-konepistooleja, kunnes ne osoittautuivat Korean sodassa liian kömpelöiksi viidakkoon.

Tommy Guneja valmistettiin vuosina 1921–1945 kaikkiaan noin 1,75 miljoonaa.