Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi konepistooli on ”Tommy Gun”?

Konepistooli kehitettiin ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin, mutta siitä tulikin alamaailman suosikki.

Shutterstock

Yhdysvaltalainen upseeri John T. Thompson suunnitteli legendaarisen Thompson-konepistoolin vuosina 1917–1919 ensimmäisen maailmansodan juoksuhautojen asemasotaan juuttuneita sotilaita varten.

Aseen tärkein ominaisuus oli suuri tulivoima: siinä käytettiin raskaita .45-kaliiperisia ammuksia ja sillä pystyi ampumaan 30 laukauksen sarjoja.

Ase ei kuitenkaan ehtinyt tuotantoon, ennen kuin sota päättyi. Suuri asevalmistaja Colt kiinnostui Thompson-konepistoolista ja aloitti vuonna 1921 sen sarjatuotannon.

Tommy Gunissa voitiin käyttää sekä suuria pyöreitä lippaita, joihin mahtui 50 ammusta, sekä pienempiä kulmikkaita 30 ammuksen lippaita. Pienemmästä lippaasta tuli nopeasti suositumpi, sillä se vähensi aseen painoa merkittävästi.

© Shutterstock

Aseesta tuli nopeasti suosittu niin poliisien kuin gangsterienkin keskuudessa, ja lehdissä sitä alettiin kutsua nimityksellä Tommy Gun.

Kuuluisat palkkamurhaajat, kuten ”Machine Gun” Jack McGurn, käyttivät sitä niin yksittäisissä katumurhissa kuin gangsterien joukkoteloituksissakin.

VIDEO: Yhdysvaltain poliisi harjoittelee Tommy Guneilla

Tommy Gunien suuri suosio nosti niiden hinnan Yhdysvalloissa lähes kahteentuhanteen dollariin, millä olisi saanut jo melkein seitsemän T-Fordia.

Myös Yhdysvaltojen armeija käytti Thompson-konepistooleja, kunnes ne osoittautuivat Korean sodassa liian kömpelöiksi viidakkoon.

Tommy Guneja valmistettiin vuosina 1921–1945 kaikkiaan noin 1,75 miljoonaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota