Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä oli ensimmäinen pikakivääri?

Kevyt, nopea ja erittäin tappava: ensimmäinen automaattikivääri ennakoi sodankäynnin muutosta.

DEA/Biblioteca Ambrosiana/Getty Images

Historian ensimmäinen itselataava eli automaattikivääri oli italialainen Cei-Rigotti, jonka Italian armeijan upseeri Amerigo Cei-Rigotti esitteli vuonna 1900.

Aseeseen sai jopa 50 patruunan lippaan, ja ensimmäisessä esittelyssä Brescian kaupungissa Cei-Rigotti ampui sillä yleisön hämmästykseksi peräti 15 laukausta yhdessä ainoassa sekunnissa.

Muihin sen ajan aseisiin verrattuna Cei-Rigotti-kivääri oli kevyt ja pieni­kokoinen. Hyvästä suunnittelusta huolimatta ase ei kuitenkaan käynyt kaupaksi.

Vuonna 1901 Cei-Rigotti matkusti Britanniaan esittelemään kivääriään maan armeijalle, mutta tilaisuutta koskevan raportin mukaan kivääri jumiutui esittelyn aikana monta kertaa.

Lisäksi brittien oli ­vaikea hankkia kiväärissä käytettyjä luoteja. Britannian hylättyä Cei-Rigotti-kiväärin ase painui unohduksiin eikä sen sarja­tuotantoa koskaan aloitettu.

Vuonna 1917 yhdysvaltalainen John Browning suunnitteli ensimmäisen toimintavarman pikakiväärin Yhdys­valtojen armeijalle. Sitä valmistettiin ensimmäisen maailmansodan aikana noin 50 000 kappaletta.

Lue myös:

Aseet

Onko nunchakuja käytetty sodassa?

2 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Toisen maailmansodan erikoisimmat aseet

12 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Mitä olivat ”Stalinin urut”?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota