Shutterstock

Mikä erottaa Lugerin muista pistooleista?

Ikoninen Luger P08 -pistooli oli toisen maailmansodan himoituimpia sotasaaliita, ja sen ammus – 9 millimetrin Parabellum-patruuna – on edelleen maailman käytetyimpiä.

Luger P08 -pistooli eli Parabellum on kuuluisa osumatarkkuudestaan, kestävyydestään ja suuresta tulinopeudestaan.

Se tunnetaan kaikkialla, ja esimerkiksi yhdysvaltalainen käsiaseiden tuntija Elmer Keith on kutsunut sitä yhdeksi maailman tarkimmista puoliautomaattisista pistooleista.

P08:n kehitti vuonna 1898 entinen itävaltalaisupseeri Georg Luger, joka myi DWM-asetehtaan aseita.

Vuonna 1894 hän esitteli saksalaisen Hugo Borchardtin kehittämää puoliautomaattista pistoolia Yhdysvaltojen armeijalle.

Yhdysvaltalaiset olivat tyytymättömiä aseeseen, ja Luger alkoi parannella sitä heidän kommenttiensa perusteella.

Vuonna 1898 hän patentoi kehittämänsä uuden pistoolin Luger P08:n. Se hyödynsi laukauksen synnyttämää rekyyliä lataamiseen tehokkaammin kuin mikään siihenastinen ase.

Tämä lisäsi tulinopeutta ja vaimensi ampujan käteen kohdistuvaa tärähdystä. Luger kehitti P08:aan myös erityisen 9 millimetrin Parabellum-patruunan.

9 millimetriä onkin ollut konepistoolien yleisin kaliiperi toisesta maailmansodasta lähtien. Nimi Parabellum tulee latinankielisestä sanonnasta Si vis pacem, para bellum eli ”Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan”.

Luger P08:n hyvä maine teki siitä liittoutuneiden sotilaiden himoitseman sotasaaliin. Saksalaiset rakensivat heille jopa ansoja sijoittamalla maassa lojuvan P08:n alle miinan, joka laukesi, kun pistooli nostettiin.