Shutterstock

Miinat ja kemialliset aseet ovat uhkana merellä

Merten pohjassa makaa tonneittain vanhoja ammuksia. EU:n mukaan ne muodostavat vakavan uhan mereen pystytettäville tuulivoimaloille.

Ainoastaan kaasuputket eivät uhkaa räjähdellä Itämeressä, vaan vaarassa ovat myös tulevina vuosina merelle pystytettävät tuulivoimalat.

EU:n merissä olevia ammuksia käsittelevässä konferenssissa EU:n liettualainen ympäristöasioiden komissaari Virginijus Sinkevičius varoitteli, että EU-mailla on edessään valtava raivaustyö, jos riskejä halutaan vähentää.

Pelkästään Itämeressä lojuu arviolta 500 000 tonnia perinteisiä ammuksia, kuten miinoja ja 50 000 tonnia kemikaalisia aseita, jotka sinne dumpattiin ensimmäisen ja toisen maailmansodan jälkeen, sekä ainakin 10 000 laivanhylkyä. Hollannin ja Belgian edustalla on 35 000 tonnia ammuksia.

“Meidän on tunnistettava riskit ja arvioitava ne huolellisesti. Ja asialle on tehtävä jotain”, Sinkevičius sanoi.

Merenpohjassa muun muassa Itämeressä on myös lentokoneita pommilasteineen.

© Shutterstock

Meri oli kaatopaikka

1960-luvun lopulle asti oli tavallista, että maat heittivät vanhentuneet ammuksensa mereen. Ajateltiin, että merenpohjassa niistä ei ole haittaa kenellekään. Nyt riskit on tunnistettu.

60–100 vuotta merenpohjassa lojuneet ammukset ovat niin hapertuneet, että ne ovat vaarassa räjähtää.

Valtavat ammusmäärät eivät ole vaarallisia vain kalastajille ja muille merenkulkijoille. Ne uhkaavat myös ympäristöä ja tulevaisuuden rakennushankkeita, esimerkiksi tuulivoimaloita.