Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mihin Paksu-Bertta pystyi?

Paksu-Bertta oli saksalaisjoukkojen lempinimi tehokkaalle haupitsille, joka teki selvää jälkeä belgialaisten puolustusrakennelmista kesällä 1914.

Raskaita tykkejä kutsuttiin Paksu-Bertoiksi

Ensimmäisessä maailmansodassa britit ja ranskalaiset kutsuivat kaikkia saksalaisten raskaita tykkejä Paksu-Bertoiksi. Saksalaiset itse viittasivat nimellä terästykkityyppiin, joka oli käytössä vuodesta 1914 saakka.

Paksu-Bertta oli erittäin tehokas

Paksu-Bertta oli poikkeuksellisen tehokas haupitsi. Se ampui kranaatit korkealle ilmaan, jolloin ne putosivat maaliinsa lähes kohtisuoraan alaspäin.

Tykkiä kutsuttiin virallisissa yhteyksissä ”lyhyeksi laivastotykiksi” ilmeisesti siksi, että ei haluttu paljastaa sen sopivan betonibunkkerien tuhoamiseen.

Nimi viittasi tykin muotoon

Sotilaat keksivät liikanimen tykkiä valmistaneen Kruppin teräskonsernin omistajan Bertha Kruppin mukaan. Paksu-etuliite viittasi tykin kokoon eikä suinkaan hoikan rouva Kruppin vyötärönympärykseen.

Jättihaupitsi oli saksalaisten muurinmurtaja

Belgian betonilinnakkeet kestivät saksalaisten iskun vuonna 1914 mutta eivät Paksu-Berttaa. Liègessä yksi ainoa kranaatti tappoi 550 miestä.

Nosturi oli välttämätön, sillä 800 kilon painoisia ammuksia oli mahdotonta liikutella käsivoimin.

Putki oli viisi metriä pitkä, ja sen kaliiperi oli peräti 420 mm.

Paineilmasäiliö vaimensi haupitsin voimakasta rekyyliä.

Käsivivulla säädettiin putken kulmaa. Sen maksimikulma oli 65 astetta.

Alusta esti 42 tonnia painavaa haupitsia uppoamasta maahan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota