Tykkityyppiä kutsuttiin alun perin "lyhyeksi laivastotykiksi”, mutta sotilaat antoivat sille liikanimen sitä valmistaneen Kruppin teräskonsernin omistajan Bertha Kruppin mukaan.

Mihin Paksu-Bertta pystyi?

Millainen tykki oli Saksan Paksu-Bertta?

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Raskaita tykkejä kutsuttiin Paksu-Bertoiksi

Ensimmäisessä maailman­sodassa britit ja ranskalaiset kutsuivat kaikkia saksalaisten raskaita tykkejä Paksu-Bertoiksi. Saksalaiset itse viittasivat nimellä terästykkityyppiin, joka oli käytössä vuodesta 1914 saakka.

Paksu-Bertta oli erittäin tehokas

Paksu-Bertta oli poikkeuksellisen tehokas haupitsi. Se ampui kranaatit korkealle ilmaan, jolloin ne putosivat maaliinsa lähes kohtisuoraan alaspäin. Tykkiä kutsuttiin virallisissa yhteyksissä ”lyhyeksi laivastotykiksi” ilmeisesti siksi, että ei haluttu paljastaa sen sopivan betonibunkkerien tuhoamiseen.

Nimi viittasi tykin muotoon

Sotilaat keksivät liika­nimen tykkiä valmistaneen Kruppin teräskonsernin omistajan Bertha Kruppin mukaan. Paksu-etu­liite viittasi tykin kokoon eikä suinkaan hoikan rouva Kruppin vyötärönympärykseen.

Jättihaupitsi oli saksalaisten muurinmurtaja

Belgian betonilinnakkeet kestivät saksalaisten iskun vuonna 1914 mutta eivät Paksu-Berttaa. Liègessä yksi ainoa kranaatti tappoi 550 miestä..

Napsauta kuvan punaisia pisteitä, niin saat lisää tietoa Paksu-Bertan ominaisuuksista.

Ehkä sinua kiinnostaa...