Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mihin bumerangia käytettiin?

Bumerangi ei ollut pelkkä metsästysase, vaan sitä käytettiin moneen muuhunkin tarkoitukseen – ja monessa muussakin paikassa kuin Australiassa.

Shutterstock

Historioitsijat eivät tiedä varmuudella, kuinka vanha keksintö bumerangi on, mutta Australiasta on löydetty noin 50 000 vuotta vanhoja bumerangeja esittäviä luolamaalauksia.

Meille tuttu heittäjälleen palaava bumerangi oli luultavasti kehittyneempi versio heittokapulasta eli painavasta muotoillusta puukepistä, jolla saattoi kaataa saaliseläimen jopa 150 metrin päästä.

Egyptiläinen heittokapula noin vuodelta 1900 eaa.

© Rogers Fund, 1912/Metropolitan Museum of Art

Bumerangi ei kuitenkaan ollut pelkkä metsästysase. Australian alkuasukkaat elivät maapallon karuimpiin kuuluvilla seuduilla, ja he käyttivät bumerangia työkaluna moneen tarkoitukseen. Sillä voitiin muun muassa kaivaa kuoppia, raivata kasvillisuutta, sytyttää nuotioita, soittaa musiikkia ja antaa äänimerkkejä.

Monet yhdistävät bumerangin lähinnä Australian alkuperäisväestöön, mutta arkeologiset löydöt osoittavat, että heittokapuloita ja bumerangin tapaisia aseita käytettiin muuallakin. Tutkijat ovat esimerkiksi löytäneet useita kauniisti koristeltuja bumerangeja farao Tutankhamenin haudasta Egyptistä, ja monissa muinaisen Egyptin aikaisissa seinämaalauksissa kuvataan, miten bumerangeja käytettiin lintujahtiin Niilillä.

Bumerangeja Tutankhamenin haudasta.

© Wikimedia/Suaudeau

Vastaavia aseita tunnetaan myös Afrikasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Vanhin tunnettu bumerangi on löydetty Etelä-Puolassa sijaitsevasta luolasta. Se on veistetty mammutin syöksyhampaasta, ja sen iäksi on arvioitu noin 30 000 vuotta.

Katso, miten bumerangi toimii:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota