Historioitsijat eivät tiedä varmuudella, kuinka vanha keksintö bumerangi on, mutta Australiasta on löydetty noin 50 000 vuotta vanhoja bumerangeja esittäviä luolamaalauksia.
Meille tuttu heittäjälleen palaava bumerangi oli luultavasti kehittyneempi versio heittokapulasta eli painavasta muotoillusta puukepistä, jolla saattoi kaataa saaliseläimen jopa 150 metrin päästä.
Bumerangi ei kuitenkaan ollut pelkkä metsästysase. Australian alkuasukkaat elivät maapallon karuimpiin kuuluvilla seuduilla, ja he käyttivät bumerangia työkaluna moneen tarkoitukseen. Sillä voitiin muun muassa kaivaa kuoppia, raivata kasvillisuutta, sytyttää nuotioita, soittaa musiikkia ja antaa äänimerkkejä.
Monet yhdistävät bumerangin lähinnä Australian alkuperäisväestöön, mutta arkeologiset löydöt osoittavat, että heittokapuloita ja bumerangin tapaisia aseita käytettiin muuallakin. Tutkijat ovat esimerkiksi löytäneet useita kauniisti koristeltuja bumerangeja farao Tutankhamenin haudasta Egyptistä, ja monissa muinaisen Egyptin aikaisissa seinämaalauksissa kuvataan, miten bumerangeja käytettiin lintujahtiin Niilillä.
Vastaavia aseita tunnetaan myös Afrikasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Vanhin tunnettu bumerangi on löydetty Etelä-Puolassa sijaitsevasta luolasta. Se on veistetty mammutin syöksyhampaasta, ja sen iäksi on arvioitu noin 30 000 vuotta.