Mustiin pukeutunut mies keskittyy. Kun joku valkoisiin karatepukuihin pukeutuneista vastustajista tulee riittävän lähelle, hän iskee aseellaan, kahdella metalliketjun yhdistämällä puukepillä, ja vastustaja toisensa jälkeen lysähtää maahan. Aina aseen osuessa vastustajaan kuuluu kova pamaus.
Kohtaus on elokuvasta Vihan nyrkki (1972), ja mies on Bruce Lee, maailmankuulu taistelulajitähti ja näyttelijä.
”Mikä ihme kapine tuo on?” Bruce Lee hänelle esitellystä nunchakusta
1970-luvulla amerikankiinalaisen Leen tähdittämät elokuvat ja tv-sarjat keräsivät miljoonayleisöjä, ja moni kiinnostui tähden käyttämästä nunchaku-nimisestä aseesta.
Ase on kuitenkin taitamattomissa käsissä hengenvaarallinen, ja pian se kiellettiin monissa maissa. Nunchakua ei tosin ollut alun perin edes tarkoitettu tappavaksi aseeksi.
VIDEO – Bruce Lee taistelee nunchakulla:
Elokuvasta ”Lohikäärmeen kidassa” (1973)
Viljelijöiden tappava ase
Sana nunchaku on lähtöisin Okinawasta, Japanin eteläisimpiin kuuluvalta saarelta, ja tarkoittaa ”kahta yhdistettyä sauvaa”. 900-luvulta olevan tarinan mukaan Kiinan keisari Jiu Hong Jun kiinnostui, kun hän näki maanviljelijöiden puivan riisiä varstalla. Varsta koostui kahdesta pitkästä kepistä, ja sillä lyötiin viljaa ja riisiä jyvien irrottamiseksi.
Keisari teetti välineestä sotilailleen lyhyemmän version aseeksi, ja kerrotaan, että hänen sotilaansa voittivat mongoliarmeijan lyömällä sillä vihollisen hevosia jalkoihin.

Tarinan mukaan nunchaku juontuu varstasta, jolla on kautta aikojen puitu viljaa ja riisiä eli irrotettu jyvät tähkistä.
Onpa tarina totta tai ei, Okinawan maalaisväestö alkoi runsaat 500 vuotta myöhemmin valmistaa nunchakua muistuttavia aseita. Okinawa oli tuolloin Kiinan vasallivaltio, missä vain aateliset saivat kantaa aseita.
Okinawalaiset muokkasivat varstoistaan nunchakuja suojaksi ryöväreitä vastaan. Lyhyet kepit oli helppo piilottaa vaatteiden alle niin, etteivät aatelisten sotilaat huomanneet laittomia aseita.
Kepit oli aluksi liitetty toisiinsa hevosenjouhinyörillä. Jos joku kävi päälle veitsen kanssa, hänet saattoi riisua aseesta kiepauttamalla nyörin hänen ranteensa ympäri. Nyöri vaihtui myöhemmin vahvaan metalliketjuun.

Sai tunnetaan muun muassa Ninja Turtles -sarjasta, jossa se oli Raphael-nimisen hahmon ase.
Kansan aseet taistelulajeissa
Monet Okinawalla syntyneissä kamppailulajeissa ja -tyyleissä käytetyistä aseista on ilmeisesti kehitetty maatalouden työkaluista.
Okinawan saari on tunnettu kamppailuaseistaan. Yksi on kolmepiikkinen metalliase nimeltään sai. Sen muita pidemmällä keskimmäisellä terällä pidetään vastustaja loitolla, ja lyhyemmillä sivupiikeillä torjutaan vastustajan iskut ja pyritään vääntämään ase irti vastustajan kädestä.
Yhden teorian mukaan ase on kehittynyt Okinawalla riisinistututuskepistä, mutta saarella ei esiinny juurikaan rautaa tai muita metalleja, joten todennäköisesti riisinistutuskepit ovat olleet puisia. Toisen teorian mukaan ase levisi Okinawalle 600–900-luvulla buddhalaisuuden myötä Intiasta, Vietnamista tai Koreasta, joissa käytettiin samantyyppisiä aseita.
Sain ja nunchakun lisäksi Okinawalta tunnetaan muun muassa bo- ja tonfa-nimiset aseet. Ensin mainittu on muokkautunut vaeltajansauvasta, tonfa puolestaan on kahvallinen keppi, joka on ehkä kehittynyt myllykiven kammesta. Taistelulajeissa niillä opetellaan torjumaan hyökkäyksiä ja riisumaan vastustaja aseista, ja niitä käytetään sekä harjoittelussa että näytöksissä.
Aatelisto harjoitteli taistelulajeja
Historioitsijat ovat tosin kyseenalaistaneet sen, oliko nunchaku tavallisen kansan ase, sillä sen hallinta vaatii vuosien harjoittelun. On todennäköisempää, että Okinawan aatelisto käytti asetta taistelu- ja tasapainoharjoituksissa valmistautuessaan sotaan.
Nunchakua voi käyttää esimerkiksi pitämällä kiinni toisesta kepistä ja pyörittämällä toista keppiä ketjun varassa.
”Kolmessa kuukaudessa hän käytteli asetta kuin ei olisi koskaan mitään muuta tehnytkään” Kamppailulajimestari Dan Inosanto Bruce Leen nunchakun käsittelytaidosta
Nunchakun pyörittely vaatii hyvää kehonhallintaa, jotta sen käyttäjä ei lyö aseella itseään ja murra luitaan tai osu silmäänsä.
Näiden haasteiden vuoksi nunchaku ei levinnyt aseena yleiseen käyttöön. Kun Japani valloitti Okinawan vuonna 1609, nunchakusta tuli kuitenkin osa taistelutekniikoita, joita kutsuttiin nimellä Okinawan kobudo eli vapaasti käännettynä ”vanha okinawalainen taistelutaito”.
Lyömäase sopi elokuviin
Harva Aasian ulkopuolella oli kuitenkaan kuullut nunchakusta, kun taistelulajimestari Dan Inosanto esitteli aseen vuonna 1963 harjoittelukumppanilleen ja ystävälleen Bruce Leelle. Lee tunnettiin tuolloin etenkin Hongkongissa tuotetuista taisteluelokuvista. Ase ei tehnyt häneen suurtakaan vaikutusta.
”Mikä ihme kapine tuo on?” Lee irvaili Inosanton mukaan.
Bruce Lee tajusi kuitenkin nopeasti, miten näyttävä erikoinen ase olisi valkokankaalla, ja alkoi harjoitella sillä Dan Inosanton asiantuntevassa ohjauksessa.

Bruce Lee teki nunchakusta suositun taistelulajielokuvien yleisön joukossa 1970- ja 1980-luvuilla.
”Kolmessa kuukaudessa hän käytteli asetta kuin ei olisi koskaan mitään muuta tehnytkään”, Inosanto ihasteli myöhemmin.
Nunchakusta tuli Leen nimikkoase. Länsimaissa Bruce Lee tuli elokuvayleisön yleiseen tietoisuuteen kansainvälisen läpimurtoelokuvansa Lohikäärmeen nyrkki myötä vuonna 1972.
Lee rusikoi elokuvassa karatekavastustajansa maan rakoon nunchakulla, ja elokuvissa Lohikäärmeen tie (1972) ja Lohikäärmeen kidassa (1973) hän hoiteli nunchakulla myös veitsin, pistoolein ja miekoin aseistautuneet konnat.
Ase kiellettiin vaarallisena
Leen elokuvat lisäsivät taistelulajien suosiota, ja hän opetti yhdysvaltalaisia näyttelijöitä ja karatekoja, kuten Chuck Norrisia ja James Coburnia. Elokuvien taistelukohtausten perusteella nunchakua alettiin kuitenkin pitää erittäin vaarallisena, ja 1970-luvulla ase kiellettiin muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa, Japanissa, Ruotsissa ja Singaporessa.
”Kungfu-elokuvien seurauksena monet rikollis- ja katujengit ovat omaksuneet nunchakut ja aiheuttaneet niillä vakavia vammoja”, varoitteli New Yorkin osavaltion yleinen syyttäjä Louis J. Lefkowitz vuonna 1974.

Kaliforniassa nunchakut on edelleen kielletty lailla, mutta sen sijaan puoli- ja täysautomaattiaseiden hallussapito on sallittua.
Nunchakut kiellettiin New Yorkissa samana vuonna. 1980-luvulla teini-ikäinen Marc Thiessen pidätettiin, kun hän oli New Yorkin metrossa vaahtomuovisen nunchakun kanssa.
Myös lapsia oli suojeltava. Kun Teinimutanttikilpikonnat-sarja alkoi televisiossa vuonna 1987, brittiversiossa sarjan Michelangelo-nimisen hahmon alkuperäinen nunchaku korvattiin heittokoukulla.
Nunchakukielto on sittemmin kumottu Yhdysvalloissa New Yorkin ja Arizonan osavaltioissa vuosina 2018 ja 2019. Kaliforniassa nunchakua ei saa vieläkään kantaa julkisilla paikoilla, sillä sitä pidetään ampuma-aseita vaarallisempana.
LUE LISÄÄ NUNCHAKUSTA JA TAISTELULAJEISTA
Donn F. Draeger & Robert W. Smith, Comprehensive Asian Fighting Arts, Kodansha USA, 1981