Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ketkä käyttivät ensin piiritystorneja?

Valloittajat käyttivät aivan erityistä asetta korkeiden kaupunginmuurien ylittämiseen. Piiritystornit muodostivat uuden uhan vuosisatoja turvassa pysyneille linnoituksille.

Roque Gameiro / Wikimedia Commons

Ensimmäisten joukossa piiritystorneja käyttivät tiettävästi ainakin muinaiset assyrialaiset.

Kuningas Assurnasirpal II:n hallintokaudelta 800-luvulta eaa. säilyneessä reliefissä kuvataan assyrialaissotilaita hyökkäämässä linnoitettuun kaupunkiin eräänlaisella pyörillä kulkevalla tornilla.

Tornissa on myös muurinmurtaja, jolla murjotaan kaupungin suojamuuria samalla, kun jousiampujat ampuvat vihollista kohti tornin huipulta.

Assurnasirpal II:n ja hänen seuraajiensa aikana assyrialaiset valloittivat valtavia alueita niin, että valtakunta kattoi lopulta lähes koko Lähi-idän, ja tutkijoiden mukaan eräs olennainen syy assyrialaisten menestykseen olivat juuri taitavasti kehitetyt suuret piiritysaseet.

800-luvulta eaa. peräisin oleva reliefi kuvaa assyrialaisten piiritystornia.

© Walker Art Library/Imageselect

Makedonialaiset kehittivät piiritystorneja edelleen.

Kuningas Filippos II ja hänen poikansa Aleksanteri Suuri rakennuttivat 300-luvulla eaa. useita valtavia torneja, jotka tekivät selvää jälkeä antiikin kaupunkien suojamuureista.

Eräs suurimmista oli helepolis eli ”kaupunkien valtaaja”, joka oli noin 40 metriä korkea ja 20 metriä leveä.

Muun muassa katapulteilla ja muurinmurtajilla varustettu torni painoi noin 160 tonnia, ja sen liikuttamiseen sekä eri kerroksissa sijaitsevien aseiden käyttöön tarvittiin noin 3 400 miestä, jotka työskentelivät vuoroissa.

Makedonialaiset käyttivät piiritystornia muun muassa kreikkalaiskaupunki Theban valloituksessa vuonna 291 eaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota