Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Muskettisoturien kalvan terä oli noin metrin pituinen ja enintään kolmen sentin paksuinen. Kuva: DK Images

Tekniikka - Aseet

Kalpa ja musketti

Musketti, asetekniikan tuolloinen huippu, on muskettisoturi-nimityksen taustalla. Kalpa ja musketti olivat sotureiden tärkeimmät aseet.

Musketti oli painava ja hankala ase

Ranskan muskettisoturit saivat nimensä aseesta, jolla Ludvig XIII varusti ­joukko-osaston vuonna 1622. Pitkäpiippuinen musketti korvasi aiemmin ­käytössä olleen hakapyssyn. Musketin kuula pystyi lävistämään jopa ­metallilevyn, mutta itse ase oli painava ja kömpelö käyttää.

Musketti painoi 7–9 kiloa, minkä vuoksi sen piippu piti ammuttaessa asettaa haara­tukeen. Kokenut musketööri pystyi laukaisemaan ja lataamaan aseensa ­uudelleen 30–60 sekunnissa.

Miekka oli muskettisoturien tunnus

Nimestään huolimatta muskettisoturien tärkein ase ei suinkaan ollut musketti vaan kalpa, joka roikkui aina vyöllä käden ulottuvilla. Muskettisoturit niittivätkin mainetta taitavina miekkailijoina. Kalpa oli yhden käden pistomiekka, jonka terä työnnettiin taistelussa vastustajan vartaloon.

Terä oli riittävän pitkä, jotta miekka soveltui myös ratsailla taisteluun ja jopa käytettäväksi ­peitsen tavoin. Kädensija eli kourain oli yleensä päällystetty kalannahalla, koska se antoi miekkailijalle pitävän otteen aseesta.

Musketin kuulat olivat läpimitaltaan jopa 2 sentti­metriä, ja aseen kantomatka oli 50–65 metriä.

Lue myös:

Kulttuuri

Lady Chatterleyn rakastaja oli liian uskalias briteille

11 minuuttia
Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota