Kalašnikov: Miksi AK-47:stä tuli niin suosittu?

Mitä erityistä on AK-47-rynnäkkö­kiväärissä?

Kalašnikov – halpa, kestävä ja helppo käsitellä

Neuvostoliittolainen Mihail Kalašnikov esitteli vuonna 1947 automaattisen rynnäkkökiväärin AK-47:n, josta tuli useiden armeijoiden suosima ase kolmesta syystä: se oli halpa, kestävä ja helppo käsitellä.

Kalašnikov aloitti aseen suunnittelun jo toisen maailmansodan aikana, kun puna-armeija oli saanut haltuunsa useita saksalaisia Sturmgewehr 44 -rynnäkkökiväärejä. Niiden tuotanto oli aloitettu saksalaisten todettua, että suurin osa taisteluista käytiin alle 400 metrin etäisyydellä vihollisesta. Jalkaväki ei siis tarvinnut tarkkoja pitkän kantaman aseita vaan suurta tulivoimaa. Sturmgewehr 44 osoittautui varsin tehokkaaksi taistelukentillä, joten Kalašnikov otti paljon vaikutteita saksalaisaseesta – vaikka hän myöhemmin kiistikin tehneensä niin.

AK-47-rynnäkkökiväärejä on tähän päivään mennessä valmistettu 75 miljoonaa kappaletta, ja se on maailmanhistorian eniten tuotettu käsiase. Seuraavalla sijalla olevaa yhdysvaltalaista M16-rynnäkkö­kivääriä on valmistettu ”vain” noin kahdeksan miljoonaa kappaletta.

1. Kun AK-47 laukaistaan, ruuti palaa ja palokaasut työntävät ammuksen piipun läpi.

2. Kaasu ohjataan kaasureikään, ja se painaa kaasumännän taaksepäin.

3. Kaasumäntä painaa luistin ja lukon taaksepäin, jolloin lippaasta nousee uusi patruuna seuraavaa laukausta varten.