Lue myös

Sotaeläimet

Pieni Renault FT-17 -vaunu oli Ranskan armeijan ylpeys vuonna 1918.

Interaktiivinen kuva: Renaultin tankki kunnostautui länsirintamalla

Renaultin piskuinen FT-17 on ollut esikuvana useimmille myöhemmille panssarivaunuille. Kun se ilmestyi rintamalle vuonna 1917, tykkitorni oli mullistava keksintö. Sittemmin sellainen on ollut kaikissa myöhemmissä tankeissa.

maanantai 5. tammikuuta 2015 teksti Esben Mønster-Kjær

Renaultin tankki aliarvioitiin

Ensimmäisen maailmansodan menestyksekkäintä panssarivaunua ei ollut koolla pilattu, eivätkä Louis Renaultin FT-17-tankin pieni koko, tykkitorni ja kahden hengen miehistö alkuun vakuuttaneet Ranskan sodanjohtoa. Kenraalien käsitys kuitenkin muuttui, sillä FT-17 osoittautui taistelussa tehokkaaksi aseeksi.

Renaultin panssarivaunu oli esikuvana muille

Ensimmäisen maailmansodan taisteluihin osallistui yli 3 000 FT-17-panssarivaunua. Ne mönkivät hitaasti mutta varmasti ei-kenenkäään-maan kranaatinkuoppien yli ja tuhosivat saksalaisten juoksuhautoja tykillään ja konekivääreillään. 

Interaktiivinen piirros: Tutki Renaultia

Kun sota loppui marraskuussa 1918, monet maat ostivat Renaultin tankkeja, ja toisen maail­mansodan syttyessä niitä oli vielä runsaasti käytössä. Tutustu pieneen mutta tehokkaaseen FT-17:ään


Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...