Field Museum
Fields Museum pronssimiekka

Halpa miekkajäljennös olikin pronssikaudelta

Yhdysvaltalainen museo osti Unkarista 1930-luvulla halvan pronssikauden miekan kopion. Lähes sata vuotta myöhemmin unkarilaiset asiantuntijat halusivat tutkia miekkaa tarkemmin.

Kun Chicagon Field Museum osti 1930-luvulla Unkarin-vierailullaan miekan, museoväki luuli hankkivansa pronssikautisesta miekasta uudemmalla ajalla tehdyn halvan kopion. Miekkaa esiteltiin museon näyttelyssä, mutta se ei todellakaan ollut mikään suuri vetonaula.

Hiljattain miekka nousi kuitenkin taas esille, kun Field Museum valmisteli näyttelyä eurooppalaisista rautakauden kuningaskunnista.

Näyttelyä varten museo aikoi lainata esineitä muun muassa unkarilaisesta museosta, ja unkarilaisten kuultua vanhasta miekkajäljitelmästä he kiinnostuivat. Nähtyään miekan he totesivat, että se näytti hämmästyttävän aidolta.

Kun miekka muun muassa röntgenkuvattiin ja sen metallille tehtiin kemiallisia analyyseja, selvisi, että se onkin noin 3 000 vuotta vanha.

Field Museum pronssimiekka

Röntgenkuvaukset ja kemialliset analyysit paljastivat miekan todellisen iän.

© Field Museum

Kerran näinkin päin

Alun perin Tonavasta kuiville ongittu miekka on mahdollisesti muinoin haudattu jonkun alueen korkea-arvoisen henkilön mukana.

Löytö löi Field Museumin kuraattorin Bill Parkinson ällikällä. ”Yleensä käy juuri toisinpäin: se, mitä luulemme aidoksi ja alkuperäiseksi, osoittautuukin väärennökseksi”, hän toteaa. Tässä tapauksessa väärennökseksi oletettu osoittautuikin pesunkestäväksi muinaismuistoksi.

Museo harmittelee vain sitä, että miekkaa ei havaittu aidoksi ajoissa, jotta se olisi voitu ottaa mukaan uuteen näyttelyyn. Sen sijaan se päätettiin panna esille omaan lasikaappiinsa näyttävään paikkaan museon eteisaulassa.