Bonhams Auctioneers
Tipū Sultānin miekka.

Ennätykset rikki: maailman kallein miekka myytiin huutokaupassa

Intialaisen sulttaani Tipūn 1700-luvulta peräisin oleva miekka oli arvioitu ”vain” 2,5 miljoonan dollarin arvoiseksi. Miekan ainutlaatuinen historia kiritti kuitenkin kaksi miljardööriä huutokisaan, joka nosti miekan hinnan pilviin.

Aitoja sulttaanien miekkoja ei tule huutokauppoihin tarjolle kovin usein, ja Etelä-Intian Mysoren kuningaskuntaa vuosina 1782–1799 hallinneen Tipū Sultānin niin kutsutun ”makuuhuonemiekan” hinnaksi olikin arvioitu muhkeat 2,5 miljoonaa dollaria eli noin 2,3 miljoonaa euroa.

Kun huutokauppa käynnistyi 23. toukokuuta, miekan hinta nousi kuitenkin kiihkeän huutokisan myötä huikeaan 17,5 miljoonaan dollariin eli 16,3 miljoonaan euroon. Siitä tuli näin kallein koskaan myyty miekka.

Sword Encyclopedia -sivuston listauksen mukaan tähän asti kallein miekka oli 1700-luvulta peräisin oleva niin kutsuttu Boateng-sapeli, joka kuului Kiinan keisari Qianlongille. Se myytiin 7,7 miljoonalla dollarilla eli 7,1 miljoonalla eurolla vuonna 2008.

Inflaation vaikutuksesta huolimatta Tipū Sultānin miekan hinta oli merkittävästi korkeampi – mutta mikä tekee miekasta niin arvokkaan?

Tipū Sultān, miekka.

Miekan huikeasta historiasta kertoo teksti, jonka brittikenraali David Baird kaiverrutti terään saatuaan miekan haltuunsa. Kahva on lisäksi koristeltu upealla kultaisella kalligrafialla.

© Bonhams Auctioneers

Sulttaani taisteli sitkeästi brittejä vastaan

”Tämä upea miekka on merkittävin kaikista vielä yksityisomistuksessa olevista Tipū Sultāniin yhdistetyistä aseista”, huutokauppakamari Bonhamsin meklari Oliver White totesi lehdistötiedotteessa.

Hinta ei kuitenkaan perustu vain taidokkaaseen käsityöhön vaan myös miekan ainutlaatuiseen historiaan.

Tipū Sultān hallisi 1700-lopulla Mysoren kuningaskuntaa, jossa brittiläiset siirtomaavalloittajat valtasivat alaa yhä laajemmin. Sulttaani ei suostunut taipumaan brittien vallan alle, ja hän tuli kuuluisaksi tehokkaasta sotimisestaan brittejä vastaan. Hänen joukkonsa hyödynsivät sodankäynnissä muun muassa vastikään keksittyjä raketteja. Hänen suurin vihollisensa oli brittien Itä-Intian kauppakomppania, josta hänen joukkonsa saivat useita voittoja 1780-luvulla.

Tipū Sultān.

Tipū Sultānin muotokuva. Sulttaanin vastarintataistelu muistetaan yhä Intiassa, missä hänen haudallaan vierailee vuosittain tuhansia kävijöitä.

© Wikimedia Commons

Neljännessä brittejä vastaan käydyssä sodassa sulttaanin vastarinta lopulta murtui, ja 4. toukokuuta 1799 brittijoukot valtasivat pääkaupungin Seringapatamin (nykyinen Shrirangapattana). Tipū Sultānin omat ministerit olivat pettäneet hänet ja päästäneet britit kaupunkiin. Sulttaania neuvottiin pakenemaan salareittiä, mutta hän kieltäytyi ja kuoli katutaistelussa.

Britit ryöstivät tämän jälkeen sulttaanin palatsin ja löysivät kauniin miekan hänen sängystään. Sulttaani oli nukkunut miekan kanssa joka yö siltä varalta, että joku yrittäisi murhata hänet yön pimeydessä.

Sotilaat antoivat miekan edelleen brittikenraali David Bairdille palkkioksi ”hänen rohkeudestaan ja toiminnastaan hyökkäyksessä, jota hän oli komentanut” ja symboliksi siitä, että hän oli lyönyt brittien vihatun vihollisen Intiassa. Baird kaiverrututti myöhemmin miekan terään tarinan pääkaupungin valloituksesta.

”Makuuhuonemiekka” kytkeytyy näin suoraan merkittävään historialliseen henkilöön ja tapahtumiin, ja sen ainutlaatuinen tarina lietsoi kaksi vaurasta ostajaa puhelimitse käytyyn kiihkeään kilpahuutoon.

Miekan sai lopulta anonyymiksi jäänyt miljardööri, joka osti sen yksityiseen kokoelmaansa. Ei tiedetä, tuleeko miekka koskaan suuren yleisön nähtäville.

Katso miekan esittelyvideo: