Dora: Saksan jättitykki murskasi kaiken

Vuonna 1941 Kruppin tehtaalla Saksassa valmistui yksi historian järeimmistä tykeistä. Yli tuhannen tonnin painoinen tykki teki pahaa jälkeä noin 40 kilometrin säteellä.

Doran tonnien painoiset kranaatit olivat hyvin tuhovoimaisia. Tykin putki oli 30 metrin pituinen, ja sen kokonaispituus oli 43 metriä.

Neuvostoliiton parhaiten suojeltu ammusvarasto räjähti Sevastopolissa 6. kesäkuuta 1942. Saksalaiset olivat ampuneet kranaatteja piiritettyyn kaupunkiin kuukausia, mutta varasto oli tähän asti ollut turvassa. Se sijaitsi syvällä maan alla ja ulottui läheisen lahdenpoukaman alle niin, että suuri osa varastosta oli suojassa syvällä veden alla.

Aamulla 15 kilometrin päässä olleet saksalaisjoukot olivat suunnanneet Doraksi nimittämänsä tykin kohti varastoa. Pian ensimmäinen tykin seitsemän tonnin painoisista kranaateista iskeytyi 30 metriä syvään veteen, tunkeutui vaikeuksitta peruskallion läpi ja lävisti sitten ammusvaraston betonikaton ja osui räjähdevarastoon. Saksan jättitykki oli jälleen osoittanut voimansa.

Tavoitteena tuhovoima

1  350 tonnia painava Dora oli kaikkien aikojen voimakkain taistelussa käytetty tykki. Sen kaliiberi oli 800 millimetriä, kun esimerkiksi historian iskuvoimaisimman taistelulaivan, japanilaisen Yamaton, tykki oli vain 460-millinen.

Tykki oli alunperin rakennettu tuhoamaan Ranskan puolustusvarustukset niin sanotulla Maginot-linjalla Saksan rajalla. Kruppin asetehdas sai tehtäväkseen kehittää valtavan tykin, mutta se ei ennättänyt valmistua ennen Saksan hyökkäystä Ranskaan vuonna 1940.

Dora oli valmis testattavaksi seuraavana vuonna. Myös Adolf Hitler oli seuraamassa koeammuntoja, ja tykki teki häneen suuren vaikutuksen. Sillä pystyi nimittäin ampumaan 7,1 tonnin painoisen ja panssarin läpäisevän kranaatin 38 kilometrin päähän. Nopeasti räjähtäviä 4,8 tonnin painoisia kranaatteja tykki pystyi ampumaan jopa 47 kilometrin päähän.

Hitler oli seuraamassa Doran testejä vuonna 1941.

Vaivalloinen matka

Helmikuussa 1942 Dora aloitti pitkän ja vaivalloisen matkansa Krimin niemimaalle, missä Saksan armeija piiritti Sevastopolin kaupunkia. Tykillä oli tarkoitus tuhota strategisesti tärkeän satamakaupungin linnoitukset.

Pelkästään tykin kuljettaminen oli mittava urakka. 43 metriä pitkää tykkiä ei voitu kuljettaa yhtenä kappaleena, vaan se piti purkaa osiksi ja lastata useisiin junanvaunuhin. Doraa kuljettaneiden junanvaunujen yhteispituus oli noin 1,2 kilometriä. Matka Krimille kesti kaksi kuukautta. Siellä pioneerijoukot rakensivat kahdet rinnakkaiset rautatiekiskot, joita pitkin tykki ajettiin koottuna suunnitellulle asemapaikalleen.

Jättitykin kokoamiseen tarvittiin 2  000 miestä, ja sen monimutkainen laukaisuprosessi vaati viidensadan hengen miehistön. Lisäksi tykkiä suojaamaan tarvittiin kaksi ilmatorjuntayksikköä.

Dora näytti voimansa

  1. heinäkuuta 1942 Dora ärjähti ensimmäisen kerran. Tonnien painoisten kranaattien kohde olivat Sevastopolin massiiviset rannikkopatterit, jotka olivat selvinneet saksalaisten siihen mennessä kaupunkiin ampumasta yli 500  000 tykistökranaatista. Doran ampumat kahdeksan valtavaa kranaattia murskasivat patterit täysin.

Seuraavana päivänä Dora tuhosi vedenalaisen ammusvaraston, minkä jälkeen jättitykki murskasi neuvostoliittolaisten puolustusrakennelmia yksi toisensa jälkeen. 17. heinäkuuta Doralla oli ammuttu 48 kertaa ja se oli tuhonnut kaikki kohteensa. Dora purettiin jälleen ja lähetettiin takaisin Saksaan.

Kun Saksan häviö sodassa oli selvä, Saksan sodanjohto antoi määräyksen tuhota jättitykit, jotta ne eivät päätyisi liittoutuneiden haltuun. Dora on edelleen kaikkein tuhovoimaisin taistelussa käytetty tykki.