Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Atomipommi räjäytti kansilevyn avaruuteen

Vuonna 1957 ydinräjähdyksen ilmaan laukaisemasta kansilevystä tuli kaikkien aikojen nopeimmin lentänyt esine, kun se saavutti 200 000 kilometrin tuntinopeuden. Kansi voi hyvin lennellä edelleen avaruudessa.

Federal government of the United States, Public domain, via Wikimedia Commons

Historian nopein esine ei ole suihkukone eikä avaruusraketti vaan Yhdysvaltojen ydinkokeessa kohti avaruutta sinkoutunut kansilevy.

Yhdysvallat laukaisi elokuussa 1957 Pascal B -atomipommin 152 metriä syvän kuilun pohjalla. Sen päällä oli 500 kilon painoinen teräksestä ja betonista tehty kansilevy.

Yhdysvallat testasi vuonna 1957 operaatio Plumbbobissa 29:ää atomipommia.

© Omikron Science Source/ Imageselect

Tarkoitus oli kuvata suurnopeuskameralla, kuinka levy sinkoutuisi kuilusta kuin luoti pistoolin piipusta. Levyn nopeus kuitenkin yllätti kaikki.

Valtava räjähdys nostatti ilmaan satojen metrien korkuisen tulipatsaan, ja suurnopeuskamera onnistui nappaamaan kansilevystä yhden ainoan kuvan, ennen kuin se jo oli tipotiessään.

VIDEO: Katso video operaatio Plumbbobin ydinräjähdyksistä

Kannen laskettiin sinkoutuneen ilmaan 200 000 kilometrin tuntinopeudella – eli nopeammin kuin mikään muu esine maailmanhistoriassa.

Levy saattoi selvitä matkasta Maan ilmakehän läpi. Jos niin kävi, Yhdysvallat olikin ensimmäinen maa, joka ampui esineen maasta ulkoavaruuteen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota