Federal government of the United States, Public domain, via Wikimedia Commons

Atomipommi räjäytti kansilevyn avaruuteen

Vuonna 1957 ydinräjähdyksen ilmaan laukaisemasta kansilevystä tuli kaikkien aikojen nopeimmin lentänyt esine, kun se saavutti 200 000 kilometrin tuntinopeuden. Kansi voi hyvin lennellä edelleen avaruudessa.

Historian nopein esine ei ole suihkukone eikä avaruusraketti vaan Yhdysvaltojen ydinkokeessa kohti avaruutta sinkoutunut kansilevy.

Yhdysvallat laukaisi elokuussa 1957 Pascal B -atomipommin 152 metriä syvän kuilun pohjalla. Sen päällä oli 500 kilon painoinen teräksestä ja betonista tehty kansilevy.

Yhdysvallat testasi vuonna 1957 operaatio Plumbbobissa 29:ää atomipommia.

© Omikron Science Source/ Imageselect

Tarkoitus oli kuvata suurnopeuskameralla, kuinka levy sinkoutuisi kuilusta kuin luoti pistoolin piipusta. Levyn nopeus kuitenkin yllätti kaikki.

Valtava räjähdys nostatti ilmaan satojen metrien korkuisen tulipatsaan, ja suurnopeuskamera onnistui nappaamaan kansilevystä yhden ainoan kuvan, ennen kuin se jo oli tipotiessään.

VIDEO: Katso video operaatio Plumbbobin ydinräjähdyksistä

Kannen laskettiin sinkoutuneen ilmaan 200 000 kilometrin tuntinopeudella – eli nopeammin kuin mikään muu esine maailmanhistoriassa.

Levy saattoi selvitä matkasta Maan ilmakehän läpi. Jos niin kävi, Yhdysvallat olikin ensimmäinen maa, joka ampui esineen maasta ulkoavaruuteen.