Antikytheran mekanismi rekonstruoitiin digitaalisesti

Antikytheran mekanismi on askarruttanut vuodesta 1901 lähtien, ja nyt tutkijaryhmä uskoo onnistuneensa luomaan sen uudelleen.

Antikytheran mekanismi on askarruttanut vuodesta 1901 lähtien, ja nyt tutkijaryhmä uskoo onnistuneensa luomaan sen uudelleen.

2020 Tony Freeth

Brittiläisen University College Londonin (UCL) tutkijat ovat valmistaneet digitaalisen mallinnoksen kuuluisasta Antikytheran mekanismista, jota on sanottu maailman vanhimmaksi analogiseksi tietokoneeksi.

Yli 2 000 vuotta vanhan koneen jäännökset löytyivät roomalaisesta hylystä kreikkalaisen Antikytheran saaren läheltä vuonna 1901. Tutkijat ovat siitä asti yrittäneet selvittää sen toimintaa. Siinä ongelmana on ollut muun muassa se, että koneesta puuttui osia.

Tutkijat ovat mallintaneet Antikytheran mekanismin sen osien perusteella.

© Shutterstock

Laitteessa olevien kaiverrosten mukaan se on näyttänyt Auringon, Kuun ja planeettojen liikkeitä. Vuonna 2005 tehdyissä röntgentutkimuksissa todettiin, että mekanismilla on voitu ennustaa auringon- ja kuunpimennyksiä. UCL:n tutkijat ovat vieneet tutkimuksen askelen pidemmälle.

Lähtökohtana oli hammasratas

Laitteesta erottui kaksi lukua: 462 ja 442. Ne viittaavat tutkijoiden mukaan Venus- ja Saturnus-planeetoiden kiertoon Maasta nähtynä ja on laskettu toisin kuin antiikin kreikkalaisessa tähtitieteessä oli tapana.

Tutkijat selvittivät laitteen toimintaa säilyneiden osien – kuten 63-hampaisen hammasrattaan – ja siinä esitetyn Venuksen kierron mukaan. He laskivat saman mallin mukaan muiden planeettojen kierron ja täydensivät laitteen hammasrattaiston tutkimustensa perusteella.

”Meidän mallimme mekanismista on ensimmäinen, joka on tehty tarkkaan sen fyysisten jäännösten ja koneessa olevien kaiverrosten perusteella”, kertoi tutkimushankkeen johtaja, insinööri Tony Freeth UCL:stä EurekAlertin mukaan.

Seuraavaksi tutkijat yrittävät rakentaa koneesta fyysisen kopion virtuaalimallinsa perusteella – niillä välineillä, joita antiikin kreikkalaisilla oli käytettävissään.