IceKoldKube/Wikimedia Commons
Abraham Lincoln muotokuva

Outo tapaus: Lincolnin murhaajan veli pelasti presidentin pojan

John Wilkes Booth tuli kuuluisaksi vuonna 1865 murhattuaan Yhdysvaltojen presidentin Abraham Lincolnin. Boothin veli oli taas suuresti Lincolnien mieleen.

John Wilkes Boothin nimi liitetään Yhdysvalloissa aina ja ikuisesti ensimmäiseen Yhdysvaltojen presidentin murhaan. 14. huhtikuuta 1865 näyttelijä John Wilkes Booth ampui presidentti Lincolnin teatterissa.

Etelävaltioiden joukkojen komentaja kenraali Lee oli antautunut vain viisi päivää aiemmin, mutta sisällissodan jatkumista halunnut John Wilkes Booth toivoi murhan nostattavan etelässä taistelumielialaa. Myös murhaajan veli Edwin Booth oli Yhdysvalloissa tunnettu näyttelijä, mutta muuten veljekset olivat kuin yö ja päivä.

John oli etelävaltioiden puolella, Edwin taas tuki pohjoisvaltioita ja oli kiihkeä orjuuden vastustaja. John murhasi Abraham Lincolnin, kun taas Edwin pelasti presidentin vanhimman pojan kuolemalta.

Lincoln ammutaan

John Wilkes Booth ampui Abraham Lincolnin Washingtonissa Fordin teatterissa.

© Wikimedia Commons

Edwin Booth oli eräänä päivänä vuonna 1864 juna-asemalla Jersey Cityssä New Jerseyn osavaltiossa, joka kuului pohjoisvaltioihin. Sisällissota raivosi, ja asemalaituri oli täynnä sotilaita ja heidän läheisiään. Presidentin vanhin poika Robert Todd Lincoln kertoi tapahtumista myöhemmin kirjeessä:

”Seisoin laiturilla odottelemassa vuoroani [ostaa makuupaikka junan makuuvaunusta]. Asemalaiturin ja junan välissä oli – kuten yleensäkin – pieni rako, ja ihmismassojen painaessa minua junaa vasten se alkoikin yhtäkkiä liikkua. Putosin rakoon jalat edellä, mutta silloin joku tarttui minua takinkauluksesta ja veti minut turvaan laiturille. Kun käännyin auttajani puoleen, huomasin, että hän oli Edwin Booth, jonka tunsin ulkonäöltä. Kiitin häntä henkeni pelastamisesta.”

Edwin Booth ei itse tunnistanut Robert Lincolnia ja sai tietää vasta kuukausia myöhemmin, kuka hänen pelastamansa mies oli. Tieto siitä, että hän oli pelastanut presidentin pojan, toi hänelle varmasti hieman lohtua, kun hänen veljensä ampui presidentti Lincolnin.