NGC & Shutterstock
Mies ja metallinpaljastin, kultakolikoita.

Onnekas yhdysvaltalainen löysi sisällissodan aikaisen kulta-aarteen

Yhdysvaltalaismiehen metallinpaljastin tuotti täysosuman, kun pellosta löytyi valtava sisällissodan aikainen kolikkokätkö.

”Tämä on aivan mieletöntä”, onnekas metallinpaljastinharrastaja huokailee kentuckylaisella pellolla verkkoon lataamallaan videolla.

”Nuo ovat yhden dollarin kultakolikoita, 20 dollarin kultakolikoita ja 10 dollarin kultakolikoita!”

Metallinpaljastimella tehdyt etsinnät osoittautuivat varsin tuottoisiksi – pellosta paljastui lopulta yli 700 Yhdysvaltojen sisällissodan ajalta peräisin olevaa kultakolikkoa.

Georgia Southern -yliopiston historioitsijan Ryan McNuttin mukaan ”Kentucky oli sisällissodan tuossa vaiheessa puolueeton, ja ajan ja paikan perusteella onkin todennäköistä, että kolikot on haudattu ennen etelävaltioiden John Hunt Morganin kesä-heinäkuussa 1863 johtamaa ryöstöretkeä”.

Monet vauraat kentuckyläiset päättivät haudata rahansa, jotta etelävaltioiden kenraali ei pääsisi niihin käsiksi. Puolueettomana pysytellyt osavaltio olisi myös joutunut outoon valoon, jos konferedaation haltuun olisi päätynyt unionin kolikoita.

Aarre tekee löytäjästään rikkaan

Kolikot myydään huutokaupassa, mutta vielä ei tiedetä varmuudella, paljonko ne tulevat tuottamaan onnekkaalle löytäjälleen.

Kolikoiden joukossa on todellisia harvinaisuuksia, esimerkiksi 18 kappaletta harvinaisia 20 dollarin Liberty-kultakolikoita. Yhden tällaisen kolikon arvo on arvioilta satoja tuhansia dollareita.

”Löydön merkitystä ei voi kyllin korostaa”, kolikkoasiantuntija Jeff Garrett sanoo.

”Tämä 700 kultadollarin löytö on kuin sisällissodan aikaisten kolikoiden aikakapseli, joka sisältää muun muassa harvinaisia Dahlonega-kolikkopajan lyömiä kolikoita. Täydellisessä kunnossa oleva vuoden 1863 double eagle -kolikko on yksittäisenäkin kappaleena merkittävä löytö, ja on vaikea käsittää, että nyt niitä on löytynyt kokonaisen rullan verran.”

Kultakolikoita mustalla pöydällä.

Lähes kaikki 700 sisällissodan aikaista kultakolikkoa ovat säilyneet erinomaisessa kunnossa, ja asiantuntijat ovat vahvistaneet kaikkien kolikoiden aitouden.

© NGC