Legendaarisesta sukellusveneestä löytyi ihmisen hammas

Kuuluisaa Yhdysvaltain sisällissodan aikaista sukellusvenettä H. L. Hunleya on kunnostettu ja tutkittu 17 vuoden ajan. Nyt siitä on löydetty jollekin miehistön jäsenelle kuulunut hammas.

Sukellusvene H. L. Hunley upposi vuonna 1864. Nyt 153 vuotta myöhemmin tutkijat ovat löytäneet aluksesta ihmisen hampaan.

© BS RJK / Ritzau

Vuonna 2000 sukellusvene H. L. Hunley nostettiin meren pohjasta, ja tutkijat ovat viimeiset 17 vuotta käyneet alusta läpi, kunnostaneet sitä ja etsineet miehistön jäännöksiä ja omaisuutta.

Kaikkien noiden vuosien jälkeen he ovat nyt löytäneet ihmisen hampaan, joka oli juuttunut rautaiseen kahvaan.

Tutkijat kertoivat DailyMailille epäilevänsä, että hammas on kuulunut 24-vuotiaalle Frank Collinsille, sillä se löytyi läheltä hänen asemapaikkaansa.

Upposi itsekin

Helmikuussa 1864 sisällissodan aikaan H. L. Hunley lipui vedessä Etelä-Carolinassa sijaitsevan North Charlestonin kaupungin edustalla.

Sukellusvene oli läpimitaltaan vain 1,2 metriä, ja se kuului etelävaltioiden (konfederaatio) joukkoihin, jotka taistelivat pohjoisvaltioita (unioni) vastaan. Etelä-Carolinan vesillä sukellusvene onnistui – ensimmäisenä sukellusveneenä maailmassa – upottamaan vihollislaivan.

Valitettavasti H. L. Hunley upposi räjähdyksessä itsekin, sillä se oli vain kuuden metrin päässä räjäyttämästään pohjoisvaltioiden Housatonic-aluksesta. Koko kahdeksan hengen miehistö upposi sukellusveneen mukana.

Suojassa 300 000 litran vesitankissa

Sukellusvenettä on vuodesta 2000 säilytetty suuressa tankissa, jossa on noin 300 000 litraa vettä sekä suojaavia kemikaaleja. Kolme kertaa viikossa allas tyhjennetään, jotta tutkijat pääsevät tutkimaan alusta.

Nyt löydetty hammas on tutkijoiden mukaan irronnut ruumiista sen mädäntyessä.