Viimeiseen mieheen: Sotilaat taistelivat kuollakseen

Kun vastassa on ylivoimainen vihollinen, armeija yleensä päättää heiluttaa valkoista lippua. Tiivis yhteishenki, kuoleman halveksunta tai kunniakäsitys voivat silti saada sotilaat taistelemaan viimeiseen mieheen.

Samurait valitsivat mieluummin kunniakkaan kuoleman kuin antautuivat.

© Kobal Collection

Muukalaislegioona piti kiinni kunniastaan

Ranskan muukalaislegioonan tarunhohtoisin taistelu käytiin Meksikossa. Yksikätinen kapteeni Jean Danjou uhrasi henkensä ja 64 alaisensa hengen suojellessaan varustesaattuetta. Maatilalle linnoittautuneet legioonalaiset torjuivat hyökkäyksen toisensa jälkeen, kunnes heiltä loppuivat ammukset ja heidät kukistettiin.

Viimeiset samurait

Vuonna 1877 Japanissa samurait hävisivät ratkaisevan taistelun tykeillä aseistautunutta armeijaa vastaan. Viittäsataa samuraita vastassa oli 30 000 sotilasta. Vaikka lopulta oli hengissä enää 40 samuraita, heidän kunniakoodistonsa ei sallinut heidän antautua, vaan he taistelivat viimeiseen hengenvetoon.

Epätoivoiset britit löivät zulut

Sota Etelä-Afrikan zuluja vastaan oli juuri puhjennut, kun 22 000 zulusoturia tuhosi 1 400 miehen brittiarmeijan. Zulut lähtivät voitonriemuisina kohti Rorke’s Driftiä, jossa brittien sairaala ja varasto sijaitsivat.

Eurooppalaisilla oli vain muutama tunti aikaa rakentaa barrikadeja, ennen kuin zulut hyökkäsivät. Britit pysäyttivät zulujen hyökkäysaallon toisensa perään nopeilla Martini-Henry-kivääreillään. Vuorokautta myöhemmin zulut vetäytyivät menetettyään 450 soturia.

Custerin miehet jäivät ansaan

Sotaa sioux-intiaaneja vastaan oli käyty muutama kuukausi, kun yhdysvaltalaista ratsuväkeä komentava George Armstrong Custer havaitsi suuren intiaanileirin Little Bighorn -joen rannalla Montanassa.

”Hurraa, pojat! Nyt saamme ne!” Custer huusi voitonvarmana kaksisataapäiselle 7. ratsuväkirykmentille.

Custerin suunnitelma perustui yllätykseen: sotilaiden piti ratsastaa leirin läpi ja ampua kaikki miehet, naiset ja lapset. Custer pelkäsi intiaanien hajaantuvan ja tulkitsi laakson pölypilven merkiksi pakoaikeista. Sen synnyttivät kuitenkin kaksi­tuhatta intiaanisoturia, jotka olivat lähtemässä hyökkäykseen.

Intiaanit rynnistivät kohti Custeria kiväärein, nuijin, jousin ja nuolin aseistautuneina.

Puolessatoista tunnissa he onnistuivat tappamaan valtaosan rykmentistä. Lopulta Custerilla oli enää 40 miestä. He ampuivat hevosensa, asettuivat niiden taakse suojaan ja taistelivat viimeiseen mieheen.

Custer ei kuunnellut tiedustelijoita, joiden mukaan intiaanit olivat hyökkäysaikeissa.

© Getty Images

Intiaanisodat

Siouxit ja cheyennet olivat ylpeitä heimoja, jotka hallitsivat laajoja alueita Keskilännen preerioilla. Kullankaivajien ja rautatieyhtiöiden painostuksesta Yhdys­valtojen hallitus yritti pakottaa intiaanit reservaatteihin, mikä johti sotaan 1876–1877. Little Big­hornin taistelun jälkeen Yhdysvallat lähetti alueelle tuhansia sotilaita ja intiaanit joutuivat antamaan periksi.

Istuva härkä oli intiaanien henkinen johtaja. Hän ei taistellut Little Bighornissa.

© Getty Images

189 urheaa texasilaista sai nimensä historiaan

Texas kuului Meksikolle, kunnes vuonna 1835 texasilaiset vallankumoukselliset ajoivat Meksikon joukot alueelta. Seuraavana vuonna Meksiko lähetti Texasiin isku­voimaisen armeijan ja saartoi 189 vallan­kumouksellista Alamon luostarin murenevien muurien sisään. Meksikon joukot hyökkäsivät luostariin pohjoisesta, etelästä ja idästä.

Kapinalliset torjuivat kahdesti meksikolaisten hyökkäyksen kivääreillään ja tykeillään, mutta sitten meksikolaiset onnistuivat ylittämään pohjoismuurin ja tappoivat vallan­kumoukselliset pistimillään lähitaistelussa.

Texasilaisten sankarillinen vastarinta sai yhä useammat kannattamaan vallan­kumousta, jonka taistelu­huudoksi muotoutui pian ”Muistakaa Alamo!”. Kuukautta myöhemmin Texas saavutti vihdoin itsenäisyyden.

Kolmea Alamossa kuollutta sankaria:

  • James Bowie: Orjakauppias, keinottelija ja kapinajohtaja tunnettiin pitkästä veitsestään. Alamon 13 päivän piirityksen aikana Bowie poti tuberkuloosia.
  • William Travis: Travis pyysi toistuvasti lisäjoukkoja, mutta hän sai ajoissa vain 35 miestä. Hän sai luodin päähänsä jo vihollisen ensimmäisen rynnäkön aikana.
  • Davy Crockett: Kerrotaan, että turkismetsästäjä joutui vihollisen vangiksi taistelun viimeisenä päivänä. Hänet surmattiin myöhemmin useilla miekanpistoilla.

21 sikhiä taisteli viimeiseen asti

Britit perustivat 1890-luvulla Afganistaniin useita linnoituksia hillitsemään sikäläisen väestön itsenäisyyspyrkimyksiä. Erään vuorenhuipun pienessä linnoi­tuksessa oli vain 21 brittien sikhi­rykmentin sotilasta, kun sen kimppuun hyökkäsi noin 10 000 afgaania. Ankaran taistelun jälkeen sikhien oli pakko vetäytyä muureilta linnoituksen sisälle.

Afgaanit tarjoutuivat päästämään heidät hengissä pois, jos he antautuisivat, mutta sikhit kieltäytyivät. Lopulta afgaanit sytyttivät linnoituksen tuleen.

Britit perustivat sikhirykmenttejä vuonna 1887.

© Bridgeman

Kohtaaminen viidakossa päättyi tulitaisteluun

Brittien yrittäessä valloittaa nykyistä Zimbabwea 37 miestä sai vaarallisen tehtävän: heidän piti vangita matabeleheimon kuningas. Partio törmäsi kuninkaan 3 000 miehen armeijaan, ja vaikka britit kaatoivat vihollisia Maxim-konekivääreillä, uusia sotureita ilmestyi aina kuolleiden tilalle.

Myös vihollisella oli kiväärejä, ja yksi toisensa perään britit kaatuivat. Tuntien taistelun jälkeen briteiltä loppuivat patruunat, jolloin he ottivat toisiaan kädestä ja lauloivat God Save the Queen, ennen kuin heidät tapettiin.

Yli 500 matabelesoturia kaatui muutaman kymmenen brittisotilaan luoteihin.

© Bridgeman