US ARMY PUBLIC AFFAIRS & CC BY 2.0
Amerikansk helikopterpilot med hædersmedalje

Vietnamin sodan helikopterilentäjä sai kunniamitalin

Yhdysvaltain armeijan luutnanttina Larry Taylor oli tottunut noudattamaan käskyjä. Hän valitsi toisin 18. kesäkuuta 1968, kun hänet määrättiin jättämään sotilaansa vihollisen armoille.

Helikopterilentäjä Larry Taylor sai käskyn nousta ilmaan illalla 18. kesäkuuta 1968. Hänen tehtävänään oli pelastaa neljä sotilasta, jotka olivat pohjoisvietnamilaisten vihollisten saartamina Saigonin eli nykyisen Ho Chi Minin lähistöllä.

Tehtävä osoittautui kuitenkin itsemurhatehtäväksi, joten Taylorin esimiehet käskivät hänen kääntyä takaisin.

Taylor kieltäytyi. ”Haen mieheni pois", kuului hänen vastauksensa.

Häntä kunnioitetaan nyt 55 vuotta myöhemmin urheudestaan Yhdysvaltojen korkeimmalla kunniamerkillä, Medal of Honor -mitalilla.

Tapaus sattui Vietnamin sodan dramaattisimpiin kuuluvassa vaiheessa vain muutama päivä niin sanotun Tet-hyökkäyksen päättymisen jälkeen. Tet-hyökkäys oli verinen taistelu, joka maksoi 1 536 amerikkalaisen hengen.

Amerikkalaiset ja etelävietnamilaiset joukot olivat estäneet suurella vaivalla Saigonin joutumisen pohjoisvietnamilaisten käsiin, mutta nyt noin sata vihollista oli piirittänyt neljä amerikkalaissotilasta kaupungin ulkopuolella.

Kunniamitali kuuluu vain harvoille

Taylor tulitti vihollista [helikopterista] (https://historianet.fi/sota/vietnamin-sota/nain-vietkongia-jahdattiin-helikoptereilla), mutta pian häneltä loppuivat sekä ammukset että polttoaine.

Häntä käskettiin siksi radiossa kääntymään takaisin. Taylor, joka oli tuolloin yliluutnantti, kieltäytyi kuitenkin noudattamasta käskyä.

Sen sijaan hän laskeutui helikopterilla raskaassa tulituksessa ja pelasti miehet.

Vanha amerikkalainen sotilas ja rouva

Taylor saavutti kapteenin arvon, ja hänet palkittiin ainakin 50 kertaa ennen kuin hän jätti armeijan vuonna 1971.

© Taylor Family

Matkustajille ei ollut tilaa kopterissa, joten neljän sotilaan oli pidettävä kiinni rakettien laukaisukoteloista ja laskutelineistä, kunnes Taylor pääsi laskeutumaan turvallisesti.

Pelastetuihin sotilaisiin kuulunut Dave Hill esitti myöhemmin Tayloria kunniamitalin saajaksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ojensi mitalin nyt 81-vuotiaalle Taylorille 5. syyskuuta Valkoisessa talossa järjestetyssä seremoniassa, kertoi Yhdysvaltain armeijan uutispalvelu.

Yhdysvaltain asevoimissa on palvellut 1860-luvun sisällissodasta alkaen tähän mennessä noin 40 miljoonaa ihmistä, ja vain 3 515 heistä on saanut kyseisen kunniamitalin.

Katso video kunniamitalin jakamisesta Larry Taylorille: