Vietnamin kulttuurin helmi pommitettiin hajalle
Huén taistelu oli yksi Vietnamin sodan verisimmistä. Yhteenotossa ja sen aikana tapahtuneissa raaoissa teloituksissa kuoli tuhansia ihmisiä, ja raskaat pommitukset tuhosivat kauniin kaupungin lähes täysin.

Huén kaupunki ja sen vanha linnake tuhoutuivat Vietnamin sodan taisteluissa.
“James M. Mueller ponkaisi ylös kenttävuoteestaan ja syöksyi yön pimeyteen ainoina varusteinaan sotilaskypärä, kylpytohvelit, sirpaleliivi ja kivääri. Vuoden 1968 uudenvuodenaattoyönä Vietnamin entistä pääkaupunkia Huéa eivät valaisseet ilotulitusraketit vaan pohjoisvietnamilaisten kiivas sulkutuli.
Yhdysvaltalaiset eivät olleet osanneet varautua hyökkäykseen, sillä Pohjois- ja Etelä-Vietnam olivat sopineet aselevosta, jonka piti kestää vietnamilaisten viikon mittaisen tet-uudenvuodenjuhlan ajan.
Yli puolet Huéssa olevista etelävietnamilaisista sotilaista oli saanut juhlan ajaksi vapaata, ja amerikkalaissotilaiden lukumäärää Huéssa oli rajoitettu 200 mieheen.
Hué oli säästynyt pommituksilta ja tuholta sodan koko ensimmäisen vuosikymmenen, sillä se oli kulttuurisesti ja historiallisesti tärkeä keskus.
Kaupunki sijaitsi kuitenkin strategisesti keskeisellä paikalla Da Nangista rintamalle vievän päätien varressa ja vain noin sata kilometriä Pohjois- ja Etelä-Vietnamin välisestä demilitarisoidusta vyöhykkeestä etelään.
Ketään ei säästetty Huén verilöylyssä
Aselepo päättyi yllättäen tet-juhlan ensimmäisenä yönä, kun Pohjois-Vietnamin armeija ja Vietkongin joukot käynnistivät 31. tammikuuta 1968 massiivisen yllätyshyökkäyksen, vietnamilaisen uudenvuoden mukaan nimetyn tet-offensiivin.
Siinä 80 000 sotilasta hyökkäsi lähes samanaikaisesti sataan Etelä-Vietnamin kaupunkiin.
Pohjois-Vietnamin joukot ja Vietkongin sissit kukistivat vastarinnan nopeasti ja teloittivat niin sanotussa Huén verilöylyssä tuhansia virkamiehiä, sotilashenkilöitä ja muita Etelä-Vietnamin hallitukseen kytköksissä olevia.
Teloitusten uhreiksi joutui myös yhdysvaltalaisia ja muunmaalaisia siviilejä.
Aamunkoitteessa hyökkääjä oli vallannut Huén vanhankaupungin, jossa sijaitsivat muun muassa linnake, poliisiasema ja hallituksen rakennukset.
Etelä-Vietnamin joukot ja yhdysvaltalaiset tekivät kuitenkin tiukkaa vastarintaa leireissään.
Pian yhdysvaltalaiset vastasivat vihollisen hyökkäykseen pommittamalla Huéa ankarasti sekä ilmasta että mereltä käsin.
Yhdysvaltain ja Etelä-Vietnamin maajoukot jatkoivat kamppailua Vietkongia vastaan, ja kiivaat taistelut kestivät nelisen viikkoa.
Huén vanha linnake vaurioitui pommituksissa ja taisteluissa pahoin, sillä monet yhteenotot tapahtuivat juuri linnakkeessa.
Viimein Huén puolustajat onnistuivat ajamaan pohjoisvietnamilaiset pakoon, ja yksi Vietnamin sodan raaimmista taisteluista päättyi. James M. Mueller selvisi taistelusta hengissä, mutta 221 hänen maanmiestään kaatui.
- maaliskuuta 1975 Pohjois-Vietnamin joukot tunkeutuivat taas Huéen, ja tällä kertaa taistelut enteilivät sodan lopun alkua. Vietnamin sota päättyi kuukausi Huén miehityksen jälkeen.