Paul Schutzer/Getty Images

Mitkä olivat USA:n tappiot Vietnamissa?

Yhdysvallat lähetti ensimmäiset joukkonsa Vietnamiin vuonna 1965 ja veti viimeiset sieltä pois vuonna 1973 katkeran tappion jälkeen. Enimmillään Yhdysvaltojen joukot olivat vuonna 1969 yli puolen miljoonan sotilaan vahvuiset.

50 vuotta sitten: USA solmi rauhan

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Vietnamin sodassa kuoli 58 220 yhdysvaltalaista sotilasta.

Konflikti alkoi vuonna 1955 sisällissotana, joka laajeni vähitellen Yhdysvaltojen tukeman Etelä-Vietnamin sekä Neuvostoliiton ja Kiinan tukeman kommunistisen Pohjois-Vietnamin väliseksi sodaksi ja päättyi vasta vuonna 1975.

Vietnamissa oli ollut yhdysvaltalaisia sotilasneuvonantajia sodan alusta asti, mutta vuonna 1965 Yhdysvallat lähetti maahan myös taistelujoukkoja.

Vuonna 1969 Vietnamissa oli jo 550 000 sotilasta, mutta teknisestä ylivoimastaan huolimatta Yhdysvallat ei pystynyt voittamaan sotaa.

1965

Yhdysvallat lähetti Vietnamiin runsaasti joukkoja.

1968

Vietnamissa kuoli lähes 17 000 yhdysvaltalaista sotilasta.

1973

Yhdysvallat veti joukkonsa pois Vietnamista.

Vietnamissa nuoria yhdysvaltalaisia oli vastassa kokenut, sitoutunut, ketterä ja strategisesti ovela vihollinen, joka tunsi maaston läpikotaisin.

Yhdysvaltojen taktiikkana oli lähettää etujoukko etsimään vihollinen ja kuljettaa sitten lisäjoukkoja paikalle helikoptereilla.

Pohjois-Vietnamin sissit iskivät yleensä etujoukkoihin ja katosivat ennen lisäjoukkojen tuloa.

Vietnamilaisten mukaan sodassa kuoli 1,1 miljoonaa pohjoisvietnamilaista sotilasta ja kaksi miljoonaa siviiliä. Yhdysvaltojen armeijan mukaan Etelä-Vietnamin tappiot olivat 250  000 sotilasta.