Nick Ut/AP
Napalmtyttö

Mitä ”napalmtytölle” tapahtui?

Phan Thi Kim Phucin elämä muuttui peruuttamattomasti kesäkuussa 1972, kun hänestä tuli Vietnamin sodan tunnetuin uhri. Hän on omistanut elämänsä muiden uhrien auttamiseen.

Phan Thi Kim Phuc oli vain 9-vuotias, kun hänen alastomasta kehostaan ja tuskasta vääristyneistä kasvoistaan tuli Vietnamin sodan julmuuden symboli. Kim Phuc oli 8. kesäkuuta 1972 perheineen pienessä maalaiskylässä, kun etelävietnamilaisesta koneesta pudotettiin kylän ylle napalmpommeja.

Alue oli ollut aiemmin Pohjois-Vietnamin joukkojen hallussa, ja Etelä-Vietnamin ilmavoimat erehtyi pitämään siviilejä vihollissotilaina ja hyökkäsi.

Napalmpommit surmasivat useita siviilejä, ja Kim Phuc sai kehoonsa kolmannen asteen palovammoja.

Lääkärit: Hän ei selviä

Järkyttävän hetken ikuisti filmille valokuvaaja Nick Ut, ja valokuva julkaistiin jo seuraavana päivänä New York Timesin etusivulla. Kuuluisan kuvan ottamisen jälkeen Ut vei tytön Saigoniin sairaalaan, jossa lääkärit arvioivat, että Kim Phuc ei selviäisi hengissä vammoistaan.

17 leikkauksen ja 14 sairaalassa viettämänsä kuukauden jälkeen Kim Phuc kuitenkin pystyi palaamaan kotiin. Hänellä oli kuitenkin jatkuvasti niin kovia kipuja, että hän harkitsi usein itsemurhaa.

Napalmtyttö

Kim Phuc oli vasta 9-vuotias, kun hän joutui kokemaan Vietnamin sodan kauhut konkreettisesti kehossaan.

© Nick Ut/AP

Auttaa sodan lapsiuhreja

Kim Phuc oli matkalla Moskovaan vuonna 1991, kun lentokone teki välilaskun Kanadaan ja Kim Phuc haki sieltä turvapaikkaa. Se myönnettiin, ja Kim Phuc on asunut siitä lähtien Kanadassa. Hän on perustanut järjestön, joka tarjoaa muun muassa lääkinnällistä ja psykologista apua sota-alueiden lapsille.

Hän on saanut työstään muun muassa arvostetun Dresdenin rauhanpalkinnon, ja hänet on nimitetty UNESCOn hyvän tahdon lähettilääksi.

Kesäkuussa 2022 – 50 vuotta napalmiskun jälkeen – Kim Phuc sai viimeisen laserhoidon napalmin aiheuttamiin palovammoihinsa Yhdysvalloissa.