Getty images

Mikä oli My Lain verilöyly?

Amerikkalaiset sotilaat kokosivat satoja vietnamilaisia naisia, lapsia ja vanhuksia yhteen 16. maaliskuuta 1968 My Lain kylässä. Sitten he alkoivat ampua.

My Lain verilöyly oli vietnamilaisten siviilien joukkomurha Vietnamin sodan aikana vuonna 1968. Se oli vain yksi monista Vietnamin sodassa tehdyistä sotarikoksista, mutta siitä julkaistut kuvat tekivät siitä kaikkialla tunnetun.

Noin sata yhdysvaltalaissotilasta hyökkäsi 16. maaliskuuta 1968 My Laiksi kutsuttuun kylään. Asukkaita oli aiemmin kehotettu lähtemään kylästä, joten Yhdysvaltojen armeija piti kaikkia sinne jääneitä Vietkong-sissiliikkeen jäseninä tai tukijoina.

Sotilaat kokosivat yhteen kylästä löytyneet ihmiset, joista suurin osa oli naisia, lapsia ja vanhuksia. Silminnäkijöiden mukaan osa yhdysvaltalaissotilaista alkoi ampua kyläläisiä, ja muut seurasivat pian perässä.

Sotakuvaaja dokumentoi joukkomurhan

Ensimmäisen virallisen raportin mukaan My Laissa sai surmansa 128 Vietkongin sissiä ja 22 siviiliä. Huhut siviilien joukkomurhasta kuitenkin levisivät ja kantautuivat myös Yhdysvaltoihin.

Eräs yhdysvaltalaiskersantti väitti vuonna 1970, että My Lain kaltaisia joukkomurhia tapahtui kuukausittain vuosina 1968–1969. Juuri tämä verilöyly kuitenkin tuli tunnetuksi, kun ruumiista otetut kuvat päätyivät julkisuuteen. Kuvia käytettiin sodan vastaisissa kampanjoissa Yhdysvalloissa.

Armeija yritti painaa asian villaisella

Yhdysvaltalaiskenraalit painostettiin lopulta myöntämään joukkomurha.

16. maaliskuuta 1968

Sotilaat tappoivat kyläläisiä

Sata sotilasta hyökkäsi My Laihin ja surmasi siellä 350–500 ihmistä.

13. joulukuuta 1968

Huhut alkoivat levitä

Myöhemmin kenraaliksi ja Yhdysvaltojen ulkoministeriksi edennyt Colin Powell käynnisti pinnallisen tutkinnan, jonka tulos oli, ettei verilöylyä tapahtunut.

Maaliskuu 1969

Todistaja kirjoitti poliitikoille

Eräs sotilas kirjoitti 30:lle kongressin jäsenelle verilöylystä. Useimmat jättivät kirjeen huomioimatta.

12. marraskuuta 1969

Lehdistö tarttui tarinaan

Eräs toimittaja alkoi tutkia asiaa ja raportoi siitä lehdille.

24. marraskuuta 1969

Armeija tutki asiaa uudelleen

Lehtijutut pakottivat armeijan aloittamaan uuden tutkinnan. Tällä kertaa myönnettiin 175–200 siviilin murha, ja myöhemmin uhrien määräksi ilmoitettiin 347.

17. marraskuuta 1970

Oikeuskäsittely alkoi

26:ta sotilasta syytettiin verilöylystä tai totuuden salaamisesta.

29. maaliskuuta 1971

Tuomio

Joukkomurhasta tuomittiin vain yksi mies, luutnantti William Calley.

Teolle etsittiin syntipukki

Luutnantti Wiliam Calley ei ymmärtänyt, mistä häntä syytettiin, sillä hän katsoi vain noudattaneensa käskyä:

”Sain käskyn hyökätä ja tuhota vihollinen. Se oli tehtäväni.” Calley tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Yhden miehen joutuminen syntipukiksi herätti yleistä suuttumusta, ja presidentti Nixon armahti hänet kolmen vuoden kuluttua.