Perinteistä saippuanvalmistusta Italiassa

Miten saippuaa valmistettiin?

Saippuan valmistuksessa kotona oli omat vaaransa 1800-luvulla. Vähitellen saippuankeitosta tuli ammattilaisten käsityötä.

Saippuan valmistuksessa kotona oli omat vaaransa 1800-luvulla. Vähitellen saippuankeitosta tuli ammattilaisten käsityötä.

Shutterstock

Alun perin saippuan valmistivat yleensä naiset itse kotona. Saippuan pääainesosa oli lipeä, joka on voimakkaasti syövyttävä materiaali ja aiheutti siksi paljon onnettomuuksia ja muun muassa sokeutta.

1600- ja 1700-luvulla vaarallinen saippuanvalmistus siirtyi ammattimaisten saippuankeittäjien tehtäväksi.

Kuva saippuanvalmistuksesta
© Science & Society Picture Library

Saippuankeitto on vanha käsityötaito

1. Työ aloitettiin tuhkasta

Saippualipeää valmistettiin keittämällä pihkattomista puista saatua tuhkaa vähäkalkkisessa sadevedessä.

2. Eläinrasvoista tehtiin massaa

Naudoista, sioista ja lampaista saatua rasvaa keitettiin, kunnes siitä tuli puhdasta, juoksevaa massaa.

3. Saippuamassa keitettiin

Lipeää ja rasvaa keitettiin yhdessä, kunnes massa oli niin paksua, että kananmuna pysyi sen päällä uppoamatta.

4. Saippua kovetettiin

Valmis saippua kaadettiin kovettumaan neliskanttisiin puumuotteihin.

5. Tuottava sivubisnes

Steariinikynttilätkin valmistettiin eläinrasvasta, joten monet saippuatehtailijat valmistivat myös niitä.