CharlineX China Collection/Imageselect

Mitä Maon punaisessa kirjassa lukee?

Kiinan kommunistijohtajan Mao Zedongin ajatuksia sisältävä kirja julkaistiin vuonna 1964 armeijan ideologiseen ohjailuun.

Kirjanen Otteita Mao Tse-tungin ­teoksista eli ”Pieni punainen kirja” on kokoelma Kiinan kommunistijohtajan Mao Zedongin ajatuksia, jotka koottiin ­taskukirjaksi vuonna 1964.

Alun perin kirjan tavoitteena oli tehostaa Kiinan armeijan toimintaa.

Ajatuksena oli jakaa ­kirjaa sotilaille ja indoktrinoida heitä ideologisesti Kiinaa vuodesta 1949 ­kuolemaansa ­vuoteen 1976 asti hallinneen Maon ajatuksilla.

Kirjaa alettiin pian jakaa kaikille kiinalaisille, ja erityisen suosittu se oli 1960-luvulla kulttuurivallankumouksen aikana, ­jolloin Mao yritti kitkeä Kiinasta ­kaiken ”porvarillisen” ajattelun.

”Pieni punainen kirja” oli tehokas työkalu nuorille punakaartilaisille, jotka olivat kulttuurivallankumouksen kiihkomielisimpiä kannattajia.

”Pientä punaista kirjaa” on vuosikymmenten saatossa painettu noin miljardi kappaletta, ja se onkin Raamatun jälkeen maailman painetuin kirja.

Kirjan suosiota selittää muun muassa se, että kaikkien kiinalaisten piti käytännössä omistaa kirja ja opetella siitä Maon viisaita ajatuksia.

Vuonna 2011 The Independent -lehti esitti, etteivät kirjan ajatukset todellisuudessa olleet lähtöisin Maon kynästä.

Lehden mukaan niiden takana saattoi hyvinkin olla muun muassa Maon sihteeri Hu Qiaomu.

Kiinan hallitus on kumonnut The ­Independentin teorian virallisella kannanotolla.