Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuinka monta teloitettiin hirmuvallan aikana?

Ranskan vallankumousta seuranneen hirmuhallinnon johtaja Robespierre joutui itsekin giljotiiniin lähetettyään sinne ensin tuhansia muita.

Bibliothèque nationale de France/Shutterstock

Syyskuussa 1793 Ranskassa alkoi synkkä ja verinen ajanjakso, joka on myöhemmin tunnettu hirmuvallan (La Terreur) aikana.

Vain muutamaa vuotta aiemmin eli vuonna 1789 ranskalaiset olivat nousseet kapinaan kuningasta ja aristokratiaa vastaan ja saaneet aikaan vallankumouksen.

Tavoitteena oli muodostaa valtio, jossa kaikki kansalaiset olisivat vapaita ja tasa-arvoisia, mutta hyvin pian poliittiset erimielisyydet alkoivat repiä vallankumouksen rivejä hajalle.

Kesällä 1793 erimielisyydet leimahtivat liekkeihin. 17. syyskuuta samana vuonna lakiasäätävä kansalliskokous antoi asetuksen, joka käynnisti varsinaisen verilöylyn.

Asetus antoi Ranskan uudelle johtajalle, Maximilien de Robespierrelle, oikeudet ottaa kiinni kaikki vastavallankumouksellisiksi epäillyt.

Robespierre joutui itsekin giljotiiniin lähetettyään tuhansia kuolemaan.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Noin puoli miljoonaa ihmistä pidätettiin ja 17 000 teloitettiin esimerkiksi giljotiinissa. Lisäksi 40 000 ranskalaista kuoli vankilassa tai surmattiin ilman oikeudenkäyntiä.

Hirmuvalta päättyi heinäkuussa 1794, kun poliittiset vastustajat saivat tarpeekseen Robespierren toiminnasta ja lähettivät hänet giljotiiniin.

Lue myös:

Vallankumous

Leninin kätyrit teurastivat vallankumouksen vihollisia

27 minuuttia
Vallankumous

Montako vallankumousta Ranskassa on ollut?

1 minuuttia
Vallankumous

Leninin tie valtaan

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota