Sotaa Yhdysvaltojen kanssa vastustanut amiraali suunnitteli Yhdysvaltojen laivaston yllättäneen Pearl Harborin hyökkäyksen.

Yhdysvallat kosti hyökkäyksen Pearl Harboriin

Amiraali Yamamoto, joka oli suunnitellut Japanin hyökkäyksen Pearl Harboriin, uskaltautui liian lähelle vihollista vuonna 1943. Yhdysvaltalaiskoneet nousivat ilmaan tasatakseen tilit.

tiistai 21. lokakuuta 2014 teksti Esben Mønster-Kjær

Pearl Harbor ei ollut unohtunut

Japanilaiset koneet tuhosivat kahdeksan yhdysvaltalaista sota-alusta muutamassa tunnissa joulukuussa 1941. Amiraali Isoroku Yamamoto oli suunnitellut nerokkaan hyökkäyksen, joka lamautti Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston ja maksoi 2 400 ihmisen hengen. Japanissa Yamamotosta tuli sankari, kun taas yhdysvaltalaiset vihasivat häntä.

Isku oli vielä hyvässä muistissa, kun yhdysvaltalaiset puolitoista vuotta myöhemmin sieppasivat japanilaisen radioviestin, joka kertoi Yhdysvaltojen vihollisesta numero 1.

Tyynenmeren sodan uskomattomin tehtävä

Yhdysvaltalaiset koodinmurtajat kertoivat, että Yamamoto oli lähdössä lentomatkalle. Yhdysvaltalaisilla oli viisi päivää aikaa suunnitella isku, joka sammuttaisi heidän kostonhimonsa ja antaisi heille ison edun Tyynenmeren sodassa.

Tehtävään määrättyjen lentäjien oli etsittävä Yamamoto ja tapettava hänet. Lento vei heidät aivan heidän koneidensa toimintasäteen rajoille, eikä heillä ollut käytössään tutkia vihollisen havaitsemiseksi.

Lue lisää tehtävästä, jolla kostettiin Pearl Harbor

Lue koko artikkeli Historian numerosta 16/2014 täältä, niin saat lisää tietoa uhkarohkeasta tehtävästä, jolla kostettiin hyökkäys Pearl Harboriin.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta "Lataa artikkeli" -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...