Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jopa 25 miljoonaa ihmistä lähetettiin Gulag-leireille Neuvostoliitossa, useimmat heistä Stalinin valtakaudella vuosina 1922–1953.

© Shutterstock & Alamy
Sota - Toinen maailmansota

Venäjä tuhoaa Gulag-rekistereitä

Venäjän viranomaiset määräsivät vuonna 2014 Gulag-vankien rekisterikortit tuhottaviksi.

Moskovan Gulag-museo on saanut selville, että Venäjän viranomaiset antoivat vuonna 2014 salaisen määräyksen tuhota Gulag-leireille joutuneita vankeja koskevat rekisterikortit.

Museon mukaan tuhoamisella on ”katastrofaaliset seuraukset” Neuvostoliiton pahamaineisten pakkotyöleirien tutkimukselle tulevaisuudessa, kirjoitti brittiläinen The Guardian. Lehden mukaan ainakin Itä-Venäjällä sijaitsevassa Magadanissa on jo noudatettu käskyä.

Vangit raatoivat itsensä hengiltä

Gulag-leirejä alettiin perustaa Venäjän vallankumouksen vanavedessä. Virallisesti ne olivat ”ojennusleirejä”, mutta tosiasiassa ne toimivat rangaistus- ja pakkotyöleireinä, joilla poliittiset vangit, rikolliset ja muut valtion vihollisena pidetyt joutuivat raatamaan usein kuolemaan asti.

Hävitystyö herättää suuttumusta

Neuvostoliiton hajottua paljon vankeja koskevia tietoja tuhottiin, mutta Venäjän poliisilla ja tiedustelupalvelulla on edelleen hallussaan rekisteröintikortteja, jotka sisältävät vankien henkilötietoja. Nämä tiedot voivat olla tärkeitä tutkijoille.

Tieto tuhoamiskäskystä on herättänyt suuttumusta Venäjän oppositiossa, jonka mukaan hallitus on viime vuosina yrittänyt vähätellä ja painaa villaisella Stalinin rikoksia.

Lue myös:

Pius XII holokausti Vatikaani
Holokausti

Vatikaanin muistio: Juutalaiset liioittelevat natsien juutalaisvainoja

2 minuuttia
Toinen maailmansota

Hollantilaisen miinanraivaajan hämmästyttävä pako

2 minuuttia
Toinen maailmansota

Hitlerin armeijan rippeiden piti pysäyttää Stalinin joukot

23 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota