Venäjä tuhoaa Gulag-rekistereitä

Venäjän viranomaiset määräsivät vuonna 2014 Gulag-vankien rekisterikortit tuhottaviksi.

Jopa 25 miljoonaa ihmistä lähetettiin Gulag-leireille Neuvostoliitossa, useimmat heistä Stalinin valtakaudella vuosina 1922–1953.

© Shutterstock & Alamy

Moskovan Gulag-museo on saanut selville, että Venäjän viranomaiset antoivat vuonna 2014 salaisen määräyksen tuhota Gulag-leireille joutuneita vankeja koskevat rekisterikortit.

Museon mukaan tuhoamisella on ”katastrofaaliset seuraukset” Neuvostoliiton pahamaineisten pakkotyöleirien tutkimukselle tulevaisuudessa, kirjoitti brittiläinen The Guardian. Lehden mukaan ainakin Itä-Venäjällä sijaitsevassa Magadanissa on jo noudatettu käskyä.

Vangit raatoivat itsensä hengiltä

Gulag-leirejä alettiin perustaa Venäjän vallankumouksen vanavedessä. Virallisesti ne olivat ”ojennusleirejä”, mutta tosiasiassa ne toimivat rangaistus- ja pakkotyöleireinä, joilla poliittiset vangit, rikolliset ja muut valtion vihollisena pidetyt joutuivat raatamaan usein kuolemaan asti.

Hävitystyö herättää suuttumusta

Neuvostoliiton hajottua paljon vankeja koskevia tietoja tuhottiin, mutta Venäjän poliisilla ja tiedustelupalvelulla on edelleen hallussaan rekisteröintikortteja, jotka sisältävät vankien henkilötietoja. Nämä tiedot voivat olla tärkeitä tutkijoille.

Tieto tuhoamiskäskystä on herättänyt suuttumusta Venäjän oppositiossa, jonka mukaan hallitus on viime vuosina yrittänyt vähätellä ja painaa villaisella Stalinin rikoksia.