Yoram Haimi

Vanhemmat yrittivät epätoivoisesti pelastaa lapsensa

Sobibórista Puolasta tehdyt arkeologiset löydöt kertovat toisen maailmansodan aikana Alankomaista vietyjen juutalaislasten kohtalosta.

Arkeologit ovat löytäneet neljä nimilaattaa natsien entiseltä keskitysleiriltä Sobibórista Puolan itäosassa. Nimilaatat olivat juutalaisten lasten, jotka natsit murhasivat keskitysleirin kaasukammioissa.

Nimikyltit kertovat lasten olleen kotoisin Amsterdamista.

© Yoram Haimi

Lasten vanhemmat ovat ehkä antaneet nimilaatat lapsilleen siinä toivossa, että lapset pääsisivät niiden avulla vielä kotiin. Kussakin laatassa on lapsen nimi, syntymäaika ja kotikaupunki. Kaikki lapset olivat kotoisin Amsterdamista Alankomaista.

Uhreja voi olla oletettua enemmän

Arkeologit ovat tutkineet lasten kohtaloa tarkemmin. Osoittautui, että kaikki neljä kuuluivat 1300:n iältään 4–8-vuotiaiden lasten joukkoon, jotka vietiin vanhemmiltaan ja lähetettiin Sobibóriin. Siellä heidät surmattiin kaasulla hieman saapumisensa jälkeen.

Natsit sulkivat Sobibórin keskitysleirin lokakuussa 1943 suuren vankipaon jälkeen. 300 vankia pakeni, ja heistä ainakin 58 selvisi sodasta hengissä.

© United States Holocaust Memorial Museum

Arkeologi Yoram Haim on jäljittänyt Sobibórin uhreja useiden vuosien ajan. Työnsä perusteella Haimi on päätellyt, että leirillä kuolleiden juutalaisten todellinen määrä on suurempi kuin virallisesti ilmoitettu 250 000.

”Emme tule koskaan saamaan selville, kuinka monta juutalaista leirillä todellisuudessa surmattiin. Joukkohautojen koon perusteella kuitenkin paljon enemmän kuin 250 000”, Haimi toteaa verkkolehti Live Sciencen haastattelussa.