Uutta tietoa Pearl Harborista

Tutkijat uskovat löytäneensä japanilaisen pienoissukellusveneen, joka oli mukana Pearl Harborin laivastotukikohtaan tehdyssä iskussa vuonna 1941.

Pienoissukellusvene makaa merenpohjassa kolmeen osaan katkenneena.

Pearl Harborin laivastotukikohtaan vuonna 1941 tehty yllätys­isku ei ollut pelkkä ilmahyökkäys. Yhdysvaltalainen tutkija uskoo paikallistaneensa merenpohjasta japanilaisen pienoissukellusveneen, joka upotti iskussa luultavasti yhden yhdysvaltalaisen sotalaivan.

24 metrin pituinen pienoissukellusvene löytyi noin viiden kilometrin päästä Pearl Harborista. Asiantuntijoiden ­mukaan hylyn löytyminen voi ratkaista sotahistorioitsijoita 70 vuotta askarruttaneen arvoituksen. Tutkijat ovat pitkään tienneet, että että Pearl ­Harborin iskuun osallistui viisi japanilaista pienoissukellus­venettä. Niistä neljä tuhoutui ennen kuin ne ehtivät laukaista ­torpedonsa, mutta viidennen kohtalosta ei ollut tietoa.

Taistelulaiva USS Oklahomaan osui luultavasti japanilaisten ­torpedo, joka upotti aluksen.

Kun muuan sukeltaja sitten lähetti uponneen sukellusveneen hylyn kuvia historioitsija Parks Step­hensonille, tämä arveli heti hylyn olevan viides Pearl Harboriin hyökännyt japanilais­sukellusvene.
Kaikki merkit viittaavat ­siihen, että ­sukellusvene ehti laukaista molemmat 400 ­kilogramman painoiset ­torpedonsa, joista toinen ­ilmeisesti upotti ­taistelulaiva USS Oklahoman.