Shutterstock & @Sprinter99880
Dneprjoki.

Ukrainan patotuhon jälkeen: Veden alta paljastuu toisen maailmansodan vainajia

Kahovkan padon räjähdys Ukrainassa on pakottanut tuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan – ja lisäksi se on paljastanut uusia todisteita maan historian verisimpiin kuluvista tapahtumista.

Kahovkan pato Ukrainassa räjäytettiin 6. kesäkuuta, minkä seurauksena Dneprjoesta on virrannut Hersonin alueelle jopa 18 kuutiokilometriä eli 17 680 000 000 tonnia vettä.

Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan räjähdyksestä, joka pakotti tuhannet ukrainalaiset pakenemaan kodeistaan.

Kuva-aineisto osoittaa, että entinen tekojärvi on muuttunut valtavaksi liejutasangoksi, ja veden alta on paljastunut asiantuntijoiden mukaan toisessa maailmansodassa kuolleiden luurankoja.

Kuvissa näkyy pääkalloja hajallaan mudassa, ja yhdellä on jopa toisen maailmansodan aikainen kypärä. Kuvien aitoutta ei ole vielä pystytty todentamaan käynnissä olevien taistelujen vuoksi, mutta toisen maailmansodan aikaisten luurankojen löytyminen alueelta ei olisi yllätys.

80 vuotta sitten saksalaiset ja neuvostojoukot kävivät verisiä taisteluita samalla seudulla, jossa nyt on meneillään Ukrainan vastahyökkäys Venäjän joukkoja vastaan.

Tekoaltaan pohjamudasta löytyi sodan aikaisia luurankoja:

Joella kuoli 450 000 ihmistä

Dneprin taistelu vuonna 1943 oli yksi toisen maailmansodan suurimmista sotilasoperaatioista. Sen aikana peräti 2,6 miljoonaa neuvostosotilasta yritti vallata Dneprin länsirannalla sijaitsevan Nikopolin kaupungin alueelle linnoittautuneelta 1,1 miljoonalta saksalaissotilaalta.

Jo ennen taistelun alkamista saksalaiset pudottivat lentokoneista neuvostojoukoille propagandalentolehtisiä, joissa he varoittivat, että edessä oli erittäin verinen taistelu:

”Saksalaiset ovat kattaneet Dnepr-joen länsirannan betonilla ja teräksellä. Olemme rakentaneet itäisen vallin, joka on yhtä läpäisemätön kuin läntinen puolustusvallimme. Te kaikki kuolette. Kuolema odottaa teitä Dneprillä. Pysähtykää, ennen kuin on liian myöhäistä!”

Propaganda osui osittain oikeaan. Veriset taistelut vaativat kaikkiaan noin 450 000 ihmishenkeä, mutta saksalaisten linnoitteet eivät olleet läpäisemättömiä, ja lähes neljä kuukautta kestäneiden taistelujen jälkeen he joutuivat perääntymään.

Dneprin taistelu.

Dneprin taistelun aikana neuvostojoukot ylittivät joen huterilla lautoilla ja pienillä kalastusveneillä.

© Wikimedia Commons

Ukrainan saksalaisten sotilaallisten jäännösten asiantuntijan Oleksii Kokotin mukaan ei ole yllätys, että Dneprjoelta ja sen ympäristöstä löytyy sotavainajien luurankoja.

Puna-armeija pyrki etsimään kaatuneensa ja hautaamaan heidät asianmukaisesti, mutta kuolleet saksalaiset jätettiin Kokotin mukaan makaamaan niille sijoilleen.

Kun Kahovkan pato rakennettiin vuonna 1956, saksalaisten ruumiit jäivät tekojärven alle.

Venäläiset räjäyttivät padon Ukrainassa vuonna 1941

Nova Kahovkan ympäristö ei ole ainoa paikka Dneprjoella, jossa makaa lukemattomia saksalaisia sotilasvainajia.

Vuonna 1941, Saksan julistettua sodan Neuvostoliitolle ja hyökättyä Zaporižžjan kaupunkiin, venäläiset päättivät räjäyttää reiän DniproHES-vesivoimalaitoksen patoon pysäyttääkseen saksalaisten etenemisen ja hukuttaakseen mahdollisimman monta vihollista.

DniproHES sijaitsee noin 210 kilometriä Nova Kakhovkasta pohjoiseen, ja asiantuntija-arvioiden mukaan padon räjäytystä seurannut tulva-aalto surmasi noin 3 000 ihmistä.

Saksalaissotilaiden jäännökset palautetaan Saksaan maan sotahautakomission avustuksella, mutta prosessi joutuu todennäköisesti odottamaan, kunnes taistelut Dneprjoen alueella ovat ohi.