Yhdysvaltojen ilmavoimien 332. hävittäjärykmentti koostui pelkästään afroamerikkalaisista lentäjistä. Yhdysvaltojen asevoimissa vallitsi ankara rotuerottelu vuoteen 1948 asti.

© Getty Images

Tutkijat löysivät toisessa maailmansodassa kadonneen hävittäjälentäjän ruumiin

Lawrence E. Dickson oli 24-vuotias syöksyessään maahan lentokoneellaan toisessa maailmansodassa.

perjantai 17. elokuuta 2018 teksti Pernille Mogensen

Yhdysvaltalaisen lentäjän Lawrence E. Dicksonin ruumis on löytynyt lähes 75 vuotta sen jälkeen, kun hän syöksyi koneellaan maahan Euroopassa ollessaan suorittamassa tehtävää joulukuussa 1944. Asiasta ilmoittivat yhdysvaltalaiset viranomaiset.

Dicksonin maalliset jäännökset haudataan Yhdysvaltoihin.

© U.S. Defense POW/MIA Accounting Agency

Dickson toimi lentäjänä Yhdysvaltojen ilmavoimien 332. hävittäjärykmentissä. Hän oli yksikkönsä kanssa suorittamassa tiedustelulentoa Prahaan silloisessa Tšekkoslovakiassa, kun hänen P-51 Mustang -hävittäjäänsä tuli moottorivika. 

Dickson oli Pohjois-Italiassa Tarvision kaupungin ilmatilassa, kun hän ilmoitti radiolla tovereilleen aikovansa pudottautua koneestaan laskuvarjolla. Ei ole täysin selvää, mitä sitten tapahtui, mutta sen jälkeen hänestä, hänen laskuvarjostaan tai lentokoneestaan ei löydetty jälkeäkään.

Katso kuvasta Dicksonin viimeisen matkan vaiheet.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat vuodesta 2011 lähtien etsineet toisessa maailmansodassa kadonneita yhdysvaltalaislentäjiä. 

Tutkijat onnistuivat jäljittämään Dicksonin ja hänen koneensa Itävallassa Italian rajalla sijaitsevaan Hohenturnin kuntaan muun muassa saksalaisten maahan syöksyneistä lentokoneista tekemien muistiinpanojen avulla. Ruumiista otetut DNA-näytteet ja Dicksonin sukulaiset ovat varmistaneet, että kyseessä on Dickson.

Toinen maailmansota oli verisin ihmiskunnan historiassa. Väkivallan vuosiin mahtuu traagisia, sydäntäsärkeviä ja järkyttäviä tarinoita – mutta välillä pimeyden keskellä näkyy myös valoa. 

Jokaisessa HISTORIA-lehden numerossa on koskettavia tarinoita muun muassa toisesta maailmansodasta. Nyt voit valita useasta eri tilausvaihtoehdosta niin, että saat varmasti itsellesi sopivan tilauksen. Lisäksi voit tilata uutiskirjeemme ja varmistaa näin uutisia historian ja arkeologian maailmasta kahdesti viikossa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...