US AirForce/ABC 6
Carl Nesbitt toisen maailmansodan lentäjä

Toisessa maailmansodassa kadonnut lentäjä palaa kotiin

Kului 79 vuotta ja muun muassa Berliinin muuri nousi ja kaatui, mutta lopulta Leipzigin yllä alas ammutun yhdysvaltalaislentäjän jäännökset löydettiin ja tunnistettiin.

Tuhansia toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita on edelleen kadoksissa. Mittavan etsintätyön ansiosta nyt ainakin jälleen yksi heistä on löydetty ja hänen ruumiinsa voidaan palauttaa kotiin.

Ohiolainen 23-vuotias yliluutnantti Carl Nesbitt lensi myös ”lentäväksi linnoitukseksi” kutsuttua B-17-pommikonetta 29. toukokuuta 1944, kun vihollinen ampui sen alas itäisessä Saksassa Leipzigin koillispuolella. Kuusi koneen kymmenestä miehistön jäsenestä ehti pelastautua laskuvarjoilla, mutta Nesbitt ei ollut yksi heistä.

Nesbitt

Yliluutantti Nesbittin perhe lahjoitti vuonna 1992 tämän muistolaatan Yhdysvaltain ilmavoimien museoon Ohioon.

© William Fischer, Jr.

Kylmä sota keskeytti etsinnät

The American Graves Registration Command -järjestö, joka etsi yhdysvaltalaisia sotilaita Euroopasta sodan päättymisen jälkeen, löysi jo vuonna 1946 koneen yhden miehistön jäsenen ruumiin paikalliselta hautausmaalta. Ennen kuin kolmea muuta kuollutta löydettiin, alkoi kylmä sota, Eurooppa jakautui kahtia ja Nesbittin ruumis jäi Itä-Saksaan.

Vasta kun Berliinin muuri murtui ja Itä-Saksa romahti, uhrien etsintää saatettiin jatkaa, ja vuonna 2012 etsijät löysivätkin paikan, jonne Nesbittin kone oli pudonnut.

Vuonna 2019 järjestö sai luvan tehdä paikalla kaivauksia, joissa löytyi yhden maahan syöksyneen koneen miehistön jäsenen jäännökset. Tutkimuksissa ne tunnistettiin muun muassa hammastunnistuksen perusteella yliluutnantti Nesbittin jäännöksiksi, ja ne haudataan Yhdysvaltoihin Pennsylvanian osavaltioon 15. toukokuuta 2023.