hommageauxheros.fr

Uusi D-Day-teemapuisto vihastuttaa

Normandiaan suunniteltu teemapuisto on kuumentanut tunteita. Toisen maailmansodan Disneyland? Ei kiitos! Kaatuneiden omaiset eivät halua bisnesmiesten tahraavan kuolleiden muistoa.

Normandiaan aiotaan avata vuonna 2025 maihinnousun teemapuisto nimeltä Tribute to the Heroes – Kunnianosoitus sankareille. Nimikään ei lepytä hankkeen arvostelijoita.

Kaatuneiden omaiset ja paikalliset vastustavat hanketta, jolla aiotaan kaupallistaa 6. kesäkuuta 1944 alkaneet veriset taistelut. Arvostelijat ovatkin antaneet suunnitellulle turistikohteelle nimen ”D-day Land” viittauksena Disneylandiin.

Teemapuistoa suunnitellaan 75 hehtaarin alueelle yhdysvaltalaisten Utah Beachiksi ja Omaha Beachiksi kutsuttujen maihinnousurantojen väliin Bayeux’n lähellä, ja sen odotetaan houkuttelevan vuosittain 600 000 kävijää.

Teemapuistoon tulee tuhannen katsojan teatteri, jossa esitellään sodan tapahtumia näyttelijöiden ja aidon toisen maailmansodan filmimateriaalin avulla.

© hommageauxheros.fr

Pitäisikö Pelastakaa sotamies Ryan kieltää?

700 historioitsijaa ja Normandian maihinnousussa kaatuneiden omaista on ilmaissut vastustuksensa hankkeelle avoimessa kirjeessä.

”Olemme järkyttyneitä siitä, että kaatuneiden muisto muutetaan turistikohteeksi. Tämän projektin salliminen alentaa ja vähättelee heidän tuskiaan ja uhrauksiaan – ja esittelee rakkaamme erikoisuutena kaupallisen viihteen merkeissä”, kirjeessä perustellaan.

Ranskan entinen puolustusministeri ja Normandian alueen alueneuvoston johtaja Hervé Morin sen sijaan puolustaa hanketta:

”Normandiassa käy vuosittain viisi miljoonaa matkailijaa. Haluavatko ihmiset, että suljemme kaikki yritykset, joilla on jotain tekemistä Normandian maihinnousun kanssa? Vaatiko joku kieltämään Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvan?”