Jotkut tarkka-ampujat toimivat pienissä ryhmissä ja suojasivat toisiaan.

Stalingrad: Taistelut raunioittivat Stalingradin

Hitler vaati valloittamaan Stalingradin hinnalla millä hyvänsä. Ankarasta hyökkäyksestä huolimatta saksalaiset eivät onnistuneet saamaan kaupunkia kokonaan haltuunsa. Puna-armeija piti pintansa loppuun asti.

Stalingradia pommitettiin rajusti

Saksan armeija yritti vallata Stalingradia kahden kuukauden ajan, ja sen jatkuvat ilmahyökkäykset ja tykistö pommittivat kaupungin maan tasalle. Raunioitunut kaupunki tarjosi tarkka-ampujille lukuisia piilopaikkoja, joissa he saattoivat kärsivällisesti väijyä vihollista.

Neuvostoliiton tarkka-ampujista tuli sankareita

Taistelun maineikkain tarkka-ampuja oli puna-armeijan Vasili Zaitsev, joka surmasi ainakin 225 saksalaista Stalingradissa. Neuvostoliiton propagandakoneisto hyödynsi hänen saavutuksiaan tarkoituksiinsa, ja reippaasti väritetyt tarinat mestariampujasta levisivät sotilaiden keskuuteen nostamaan taistelutahtoa.

Yhden kertomuksen mukaan Zaitsev kävi kaksintaistelua Saksan parhaan tarkka-ampujan Erwin Königin kanssa. Miehet vaanivat toisiaan kolme päivää Stalingradin raunioissa, kunnes Königin kiikaritähtäin paljasti saksalaisen ja Zaitsev ampui hänet.

Saksan arkistoista kuitenkin on paljastunut, ettei Saksan armeijassa ollut koskaan König-nimistä tarkka-ampujaa.

Stalingrad ei antanut periksi

Tarkka-ampujien väliset taistelut olivat kuitenkin vain pieni osa Stalingradissa käytyä sotaa. Hitler oli päättänyt, että kaupunki oli vallattava hinnalla millä hyvänsä, mutta suurimittaisesta hyökkäyksestään huolimatta Saksa ei koskaan onnistunut ajamaan puna-armeijaa kokonaan ulos kaupungista.

Lue lisää sinnikkäistä neuvostosotilaista, jotka puolustivat Stalingradia mahtavaa hyökkääjää vastaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...