Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Salamasota pakotti Euroopan polvilleen

Toisen maailmansodan alkaessa saksalaiset kehittivät salamasodaksi eli Blitzkriegiksi kutsutun taktiikan. Se koostui neljästä hyökkäysvaiheesta, jotka tekivät Saksasta aluksi voittamattoman. Tutustu salamasodan vaiheisiin piirrosten avulla.

Salamasota, vaihe 1: Vihollisen pehmittäminen

  • Tykistö moukaroi vihollisen asemien heikoimpia kohtia

  • Syöksypommittajat tuhoavat vihollisen panssarivaunut ja puolustuksen

Toukokuun 12. päivänä vuonna 1940 Stuka-pommikoneet parveilevat ranskalaisten juoksuhautojen yllä lähellä Sedanin kaupunkia. Saksan hyökkäys Ranskaan on täydessä vauhdissa.

Ilma kaikuu räjähdyksistä ja sireenien ulvonnasta ketterien syöksypommittajien sukeltaessa lähes pystysuoraan pudottamaan 250 kilon painoiset pomminsa vihollisen niskaan. Ranskalaiset sotilaat Sedanissa ovat tietämättään joutuneet historian siihen asti mittavimman ilmahyökkäyksen kohteeksi.

Stukojen sireenien ulvonta porautuu sotilaiden luihin ja ytimiin. Epätoivoissaan he yrittävät ryömiä yhä syvemmälle juoksuhautoihin. Sitten satojen saksalaisten tykkien jylinä hukuttaa alleen kaikki muut äänet, kun ne kello 15.30 aloittavat tuhoisan pommituksensa ranskalaisten juoksuhautojen jäännöksiin

Kranaatit repivät piikkilangat kappaleiksi ja jättävät jälkeensä raunioita. Lentokoneet ja tykit pommittavat Ranskan puolustuslinjoja tauotta puoli tuntia. Kello 16 tykkien kumu vaikenee yhtä äkillisesti kuin oli alkanutkin.

Saksan strategian ensimmäinen vaihe on onnistunut, ja tiedustelujoukkojen tehtävänä on nyt etsiä Ranskan heikentyneiden asemien heikoin kohta.

Salamasodan vaiheen 1 kuva:

Piirros: Claus Lunau

Salamasota vaihe 2: Aukko vihollisen linjoihin

  • Panssariryhmät tunkeutuvat vihollisen puolustuksen heikoimman kohdan läpi

  • Jalkaväki suojaa panssarivaunuja sivustasta tulevilta hyökkäyksiltä

Toukokuun 14. päivänä vuonna 1940 kenraali Heinz Guderianin toinen panssaridivisioona jyrää läpi ranskalaisten piikkilankaesteiden Sedanin rintamalla. Edellisenä päivänä pioneerijoukot olivat osoittaneet ranskalaisten puolustuslinjoista ne kohdat, joista raskaat panssarivaunut nyt jyräävät läpi.

Kaksisataa panssarivaunua myllertää edetessään maan ja murskaa alleen juoksuhaudat. Pommitusten uuvuttamat ja Stukojen korviahyytävän ulvonnan lannistamat ranskalaiset pakenevat hädissään.

Ranskan sodanjohto yrittää epätoivoisena kutsua paikalle vahvistuksia sulkeakseen puolustuslinjaan tulleen aukon. Tuhannet pakenevat sotilaat aiheuttavat kuitenkin kaaoksen maanteille, eivätkä ranskalaisten raskaat panssarivaunut pääse etenemään.

Kun saksalaisten panssarit vyöryvät määrätietoisesti läpi kilometrien levyisestä aukosta, saksalaiset perustavat omia puolustusasemia kranaatinheittimineen ja panssarintorjuntatykkeineen.

Kaikki ranskalaisten yritykset puolustautua ovat turhia. Saksalaiset ovat tunkeutuneet Sedanin vahvan puolustuksen läpi, ja panssarivaunut ja sotilaat jyräävät linjojen toiselle puolelle kesäiseen ranskalaismaisemaan.

Salamasodan vaiheen 2 kuva:

Piirros: Claus Lunau

Salamasota vaihe 3: Hyökkäys syvemmälle

  • Tankit jatkavat syvälle vihollisen alueelle ja tuhoavat kaikki viestiyhteydet

  • Liikkuvat joukot levittäytyvät viuhkaksi, joka eristää huollon ja saartaa vihollisen

Sedanin läpimurron jälkeen Heinz Guderianin kolme panssaridivisioonaa vyöryy salamannopeasti syvälle Ranskan etulinjan taakse. Rintamalle marssivat ranskalaisvahvistukset osoittautuvat helpoksi kohteeksi Saksan tankeille ja tiedusteluyksiköille.

Ilmassa Stukat jahtaavat ranskalaisia panssarivaunuja ja pommittavat niitä armottomasti.

Vasta 20 kilometriä etulinjan takana Guderian määrää tankit kohti länttä kiertämään Ranskan ja Saksan rajalla olevan vahvasti linnoitetun Maginot-linjan. Saksalaiset saartavat ”voittamattoman” puolustuslinjan ranskalaissotilaat, joilla ei eristyksissä ole mitään mahdollisuutta saada apua.

Samalla muut Saksan divisioonat suuntaavat kohti Englannin kanaalia, jonne ne pääsevät kymmenessä päivässä.

350 000 Luoteis-Ranskan ja Belgian sotilasta joutuu nyt eristyksiin pääjoukoista ja huollosta. Ne ovat saarroksissa ranskalaisessa Dunkerquen satamakaupungissa ja joutuvat pakenemaan Englantiin sotalaivoilla ja kalastusaluksilla.

Ranskan joukot ovat jo lähellä antautua, mutta perusteelliset saksalaiset lähettävät vielä apujoukkonsa liikkeelle tuhotakseen saarretut ranskalaisjoukot lopullisesti.

Salamasodan vaiheen 3 kuva:

Piirros: Claus Lunau

Salamasota vaihe 4: Vihollisen tuhoaminen

  • Vihollisjoukot saarretaan motteihin ja niiden huolto ja viestintä katkaistaan

  • Erityiskoulutettu jalkaväki, syöksyhävittäjät ja tykit tuhoavat saarretut vihollisjoukot

Toukokuun alussa vuonna 1940 ranskalaissotilaat taistelevat saarretuissa Sedanin ja Manginot-linjan puolustusasemissa hengestään. Ankarissa taisteluissa saksalaiset erityisjoukot etenevät bunkkerista toiseen liekinheittimien ja kranaattien avulla.

Pelko henkensä menettämisestä hyödyttömässä taistelussa saa ranskalaissotilaita antautumaan tuhansittain. Tie Pariisiin on saksalaisille auki, ja muutamaa viikkoa myöhemmin, 25. kesäkuuta, Ranska antautuu.

Saksalaiset panssaridivisioonat ovat vain kuudessa viikossa lyöneet yhden Euroopan suurvalloista ja sinetöineet Saksan koston katkerasta häviöstä ensimmäisessä maailmansodassa. Operaatiosta tulee Saksan suurin salamasotavoitto.

Jo vuotta myöhemmin Neuvostoliitossa salamasotataktiikka kohtaa rajansa, kun saarretut venäläisjoukot taistelevat sitkeästi vastaan. Vastarinta viivyttää jalkaväen etenemistä ja eristää Saksan panssaridivisioonat useita kilometrejä muiden joukkojen eteen.

Pula polttoaineesta, ammuksista ja tukijoukoista pysäyttää etenemisen vain 20 kilometrin päähän Moskovasta joulukuussa 1941.

Salamasodan vaihe 4:

Piirros: Claus Lunau

Salamasota on preussilaisen upseerin keksintö

Preussilainen upseeri Heinz Guderian koki raskaasti Saksan häviön ensimmäisessä maailmansodassa. Hän näki, miten saksalaiset kerta toisensa jälkeen yrittivät turhaan tunkeutua ympärysvaltojen juoksuhautojen läpi Pohjois-Ranskassa.

Guderian alkoi monen muun sotastrategin lailla miettiä, kuinka nopeat ajoneuvot ja lentokoneet voisivat tehostaa sodankäyntiä. Panssarivaunut piti koota suuriksi ryhmiksi, jotka pystyisivät murtamaan vihollisen aiemmin läpitunkemattomat puolustuslinjat ja takaamaan nopean etenemisen.

Guderian kuvaili teorioitaan kirjassaan Achtung Panzer, johon Hitler perehtyi tarkoin. Guderianin ajatukset tekivät vaikutuksen Hitleriin, joka nimitti hänet kenraaliksi pian valtaannousunsa jälkeen vuonna 1933.

Guderianin salamasotateoriat osoittautuivat pelottavan toimiviksi vuonna 1939 Puolassa ja vuotta myöhemmin Ranskassa. Saksa löi molemmat maat alle seitsemässä viikossa.

Liittoutuneet jäljittelivät salamasotaa

Saksan voittoisuus toisessa maailmansodassa sai liittoutuneet taistelemaan Saksaa vastaan tämän omilla opeilla vuodesta 1942.

Kun Saksan joukot marssivat Pariisiin kesäkuussa 1940, maailma järkyttyi. Hitlerin panssarivisioonat olivat alistaneet yhden Euroopan mahtivaltioista alle kuudessa viikossa.

Ranskan tappio sai Venäjän, Yhdysvaltojen ja Britannian sodanjohdon muuttamaan armeijoidensa rakennetta. Lisäksi liittoutuneet kokosivat tankkinsa suurempiin ryhmiin.

Keväällä 1942 ne lopulta käyttivät salamasodan neljää vaihetta ahkerasti aiemmin voittamatonta Saksan armeijaa vastaan. Näin kävi esimerkiksi Stalingradissa, jossa venäläiset marraskuussa 1942 saartoivat koko Saksan kuudennen armeijan ja sen kaikki 300 000 sotilasta.

Heinz Guderianin teorioita sovelletaan sodankäynnissä edelleen. Hyvä esimerkki tästä ovat Persianlahden sodat. Siellä länsiliittouman viikkoja kestäneet voimakkaat ilmapommitukset, joita seurasi nopea panssarihyökkäys, murskasivat Saddam Husseinin heikentyneen armeijan.

Tutustu 2. maailmansodan teemasivuihin, jossa perehdytään sodan kaikkiin puoliin.

Lue myös:

Toisen maailmasodan taistelut

Sota itärintamalla: Operaatio Barbarossa

13 minuuttia
Toinen maailmansota

Silminnäkijät kertovat: Miten Hitler valloitti Puolan

22 minuuttia
battle of britain dogfight
Toisen maailmasodan taistelut

Pikaopas: Ilmasota Hitleriä vastaan

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota