BPK
Saksalaissotilaat käyvät salamasotaa tykeillä

Salamasota pakotti Euroopan polvilleen

Toisen maailmansodan alkaessa saksalaiset kehittivät salamasodaksi eli Blitzkriegiksi kutsutun taktiikan. Se koostui neljästä hyökkäysvaiheesta, jotka tekivät Saksasta aluksi voittamattoman. Tutustu salamasodan vaiheisiin piirrosten avulla.

Blitzkrieg eli salamasota osoittautui Saksan asevoimien tehokkaimmaksi aseeksi toisessa maailmansodassa.

Välttyäkseen juuttumisen asemasotaan saksalaiset panostivat kaiken nopeaan etenemiseen vihollislinjojen läpi. Tällä strategialla he saivat nopeita voittoja maailmansodan alkuvaiheessa.

Tärkeintä salamasodassa on vauhti. Vihollinen on yllätettävä, ja sen linjoista on murtauduttava läpi nopeasti. Jollei se onnistu, etu on menetetty.

Niin kävi saksalaisille itärintamalla.

Kuva saksalaisesta kenraalista Heinz Guderianista, salamasodan kehittäjästä

Guderianin ajatukset salamasodasta mullistivat modernin sodankäynnin.

© BPK

Salamasodan kehittäjä

Salamasota vaihe 1: Vihollisen pehmittäminen

  • Tykistö moukaroi vihollisen asemien heikoimpia kohtia

  • Syöksypommittajat tuhoavat vihollisen panssarivaunut ja puolustuksen

Toukokuun 12. päivänä vuonna 1940 Stuka-pommikoneet parveilevat ranskalaisten juoksuhautojen yllä lähellä Sedanin kaupunkia. Saksan hyökkäys Ranskaan on täydessä vauhdissa.

Ilma kaikuu räjähdyksistä ja sireenien ulvonnasta ketterien syöksypommittajien sukeltaessa lähes pystysuoraan pudottamaan 250 kilon painoiset pomminsa vihollisen niskaan.

Ranskalaiset sotilaat Sedanissa ovat tietämättään joutuneet historian siihen asti mittavimman ilmahyökkäyksen kohteeksi.

Stukojen sireenien ulvonta porautuu sotilaiden luihin ja ytimiin. Epätoivoissaan he yrittävät ryömiä yhä syvemmälle juoksuhautoihin.

Stuka ilmassa
© Scanpix/Corbis

Syöksypommittaja

Sitten satojen saksalaisten tykkien jylinä hukuttaa alleen kaikki muut äänet, kun ne kello 15.30 aloittavat tuhoisan pommituksensa ranskalaisten juoksuhautojen jäännöksiin

Kranaatit repivät piikkilangat kappaleiksi ja jättävät jälkeensä raunioita. Lentokoneet ja tykit pommittavat Ranskan puolustuslinjoja tauotta puoli tuntia.

Kello 16 tykkien kumu vaikenee yhtä äkillisesti kuin oli alkanutkin.

Saksan strategian ensimmäinen vaihe on onnistunut, ja tiedustelujoukkojen tehtävänä on nyt etsiä Ranskan heikentyneiden asemien heikoin kohta.

Salamasodan vaiheen 1 kuva:

A) Stukat hyökkäävät vihollisen tykkejä, tankkeja, bunkkereita
ja muita puolustus-laitteita vastaan.

Claus Lunau

B) Tykistö moukaroi vihollisen puolustuksen heikointa kohtaa tuhansilla kranaateilla.

Claus Lunau

C) Panssarivaunut tukevat tulitusta mutta pysyttelevät turvallisen matkan päässä vihollisen tulesta.

Claus Lunau

Salamasota vaihe 2: Aukko vihollisen linjoihin

  • Panssariryhmät tunkeutuvat vihollisen puolustuksen heikoimman kohdan läpi

  • Jalkaväki suojaa panssarivaunuja sivustasta tulevilta hyökkäyksiltä

Toukokuun 14. päivänä vuonna 1940 kenraali Heinz Guderianin toinen panssaridivisioona jyrää läpi ranskalaisten piikkilankaesteiden Sedanin rintamalla.

Edellisenä päivänä pioneerijoukot olivat osoittaneet ranskalaisten puolustuslinjoista ne kohdat, joista raskaat panssarivaunut nyt jyräävät läpi.

Panssarivaunut ja sotilaat etenevät nopeasti Saksan salamasodassa Puolassa, 1939

Erikoiskoulutettu jalkaväki syöksyy miehistövaunussa puolalaisten asemiin vuonna 1939. Hyökkäystä edeltänyt pommitus on sytyttänyt lähes koko kylän tuleen.

© Ullstein Bild

Kaksisataa panssarivaunua myllertää edetessään maan ja murskaa alleen juoksuhaudat. Pommitusten uuvuttamat ja Stukojen korviahyytävän ulvonnan lannistamat ranskalaiset pakenevat hädissään.

Ranskan sodanjohto yrittää epätoivoisena kutsua paikalle vahvistuksia sulkeakseen puolustuslinjaan tulleen aukon. Tuhannet pakenevat sotilaat aiheuttavat kuitenkin kaaoksen maanteille, eivätkä ranskalaisten raskaat panssarivaunut pääse etenemään.

Kun saksalaisten panssarit vyöryvät määrätietoisesti läpi kilometrien levyisestä aukosta, saksalaiset perustavat omia puolustusasemia kranaatinheittimineen ja panssarintorjuntatykkeineen.

Saksalaiset käyttivät salamasodassa Panzer II -panssarivaunua
© BPK

Panssarivaunu

Kaikki ranskalaisten yritykset puolustautua ovat turhia.

Saksalaiset ovat tunkeutuneet Sedanin vahvan puolustuksen läpi, ja panssarivaunut ja sotilaat jyräävät linjojen toiselle puolelle kesäiseen ranskalaismaisemaan.

Salamasodan vaiheen 2 kuva:

A) Panssarijoukot tunkeutuvat kiilana vihollisen puolustuslinjoihin niiden heikoimmassa kohdassa. Päästyään läpi ne suuntaavat kohti vihollisen komentokeskusta.

Claus Lunau

B) Panssaroitujen miehistövaunujen jalkaväki auttaa panssarivaunuja tunkeutumaan linjojen läpi. Se jatkaa nopeasti vihollisen selustaan, jossa se paikallistaa ja tuhoaa viholliskohteita.

Claus Lunau

C) Kenttätykistö on valmiina tulittamaan vihollisen puolustusasemia.

Claus Lunau

D) Vihollisen komentokeskus on huonosti suojattuna etulinjan
takana. Myös kenttätykit ja muonavarastot ovat vaarassa jäädä hyökkäävien joukkojen armoille.

Claus Lunau

Salamasota vaihe 3: Hyökkäys syvemmälle

  • Tankit jatkavat syvälle vihollisen alueelle ja tuhoavat kaikki viestiyhteydet

  • Liikkuvat joukot levittäytyvät viuhkaksi, joka eristää huollon ja saartaa vihollisen

Sedanin läpimurron jälkeen Heinz Guderianin kolme panssaridivisioonaa vyöryy salamannopeasti syvälle Ranskan etulinjan taakse.

Rintamalle marssivat ranskalaisvahvistukset osoittautuvat helpoksi kohteeksi Saksan tankeille ja tiedusteluyksiköille. Ilmassa Stukat jahtaavat ranskalaisia panssarivaunuja ja pommittavat niitä armottomasti.

Jalkaväki käytti moottoroitua jalkaväkeä salamasodan etenemisessä
© Ullstein

Moottoroitu jalkaväki

Vasta 20 kilometriä etulinjan takana Guderian määrää tankit kohti länttä kiertämään Ranskan ja Saksan rajalla olevan vahvasti linnoitetun Maginot-linjan.

Saksalaiset saartavat ”voittamattoman” puolustuslinjan ranskalaissotilaat, joilla ei eristyksissä ole mitään mahdollisuutta saada apua.

Samalla muut Saksan divisioonat suuntaavat kohti Englannin kanaalia, jonne ne pääsevät kymmenessä päivässä.

Saksalaissotilaat hyökkäävät jalan pommituksen jälkeen

Saksalaiset hyökkäävät ranskalaisten asemiin kesäkuussa 1940. Sotilaat saavat voimakasta tukea tykistöltä.

© BPK

350 000 Luoteis-Ranskan ja Belgian sotilasta joutuu nyt eristyksiin pääjoukoista ja huollosta.

Ne ovat saarroksissa ranskalaisessa Dunkerquen satamakaupungissa ja joutuvat pakenemaan Englantiin sotalaivoilla ja kalastusaluksilla.

Ranskan joukot ovat jo lähellä antautua, mutta perusteelliset saksalaiset lähettävät vielä apujoukkonsa liikkeelle tuhotakseen saarretut ranskalaisjoukot lopullisesti.

Kuva panssarivaunuista salamasodassa Terekjoella Neuvostoliitossa
  1. panssaridivisioonan panssarivaunut taistelevat eteläisessä Neuvostoliitossa. Sotaretken alussa ne piirittivät satojatuhansia venäläisiä onnistuneissa hyökkäyksissä.
© BPK

Murskaavat panssaridivisioonat

Salamasodan vaiheen 3 kuva:

A) Sotilaat hyökkäävät kuorma-autoissa. Päätarkoitus on toimia puolustusasemina ja varmistaa, että vihollisjoukot eivät pysty sulkemaan aukkoa ja saartamaan tankkeja mottiin.

Claus Lunau

B) Moottoroidut joukot levittäytyvät viuhkaksi syvälle vihollislinjojen taakse. Tavoite on muun muassa saartaa vihollisen puolustusasemat ja tuhota huoltojoukot.

Claus Lunau

C) Panssarivaunut välttävät voimakkaita vihollisjoukkoja. Sen sijaan ne hyökkäävät komentokeskukseen lamatakseen viestinnän ja ai-heuttaakseen hämmennystä ja kaaosta.

Claus Lunau

Salamasota vaihe 4: Vihollisen tuhoaminen

  • Vihollisjoukot saarretaan motteihin ja niiden huolto ja viestintä katkaistaan

  • Erityiskoulutettu jalkaväki, syöksyhävittäjät ja tykit tuhoavat saarretut vihollisjoukot

Toukokuun alussa vuonna 1940 ranskalaissotilaat taistelevat saarretuissa Sedanin ja Manginot-linjan puolustusasemissa hengestään.

Ankarissa taisteluissa saksalaiset erityisjoukot etenevät bunkkerista toiseen liekinheittimien ja kranaattien avulla.

Kuva jalkaväkisotilaasta
© BPK

Jalkaväki

Pelko henkensä menettämisestä hyödyttömässä taistelussa saa ranskalaissotilaita antautumaan tuhansittain. Tie Pariisiin on saksalaisille auki, ja muutamaa viikkoa myöhemmin, 25. kesäkuuta, Ranska antautuu.

Saksalaiset panssaridivisioonat ovat vain kuudessa viikossa lyöneet yhden Euroopan suurvalloista ja sinetöineet Saksan koston katkerasta häviöstä ensimmäisessä maailmansodassa.

Operaatiosta tulee Saksan suurin salamasotavoitto.

Jo vuotta myöhemmin Neuvostoliitossa salamasotataktiikka kohtaa rajansa, kun saarretut venäläisjoukot taistelevat sitkeästi vastaan.

Saksalainen tiedusteluyksikkö salamasotahyökkäyksessä Neuvostoliitossa vuonna 1941

Saksalainen 8. SS-ratsu-väkidivisioonan tiedustelu-yksikkö Neuvostoliiton hyökkäyksen aikana vuonna 1941. Tähystäjät paikallistavat vihollisen huoltojoukot ja tuhoavat ne nopeasti
ja tehokkaasti.

© BPK

Vastarinta viivyttää jalkaväen etenemistä ja eristää Saksan panssaridivisioonat useita kilometrejä muiden joukkojen eteen.

Pula polttoaineesta, ammuksista ja tukijoukoista pysäyttää etenemisen vain 20 kilometrin päähän Moskovasta joulukuussa 1941.

Salamasodan vaihe 4:

A) Vihollisjoukot on nyt saarrettu motteihin, joissa ne ovat eristyksissä eivätkä pysty viestimään ulkomaailmaan tai saamaan vahvistuksia tai varusteita.

Claus Lunau

B) Kenttätykit alkavat tulittaa aggressiivisesti saarrettua vihollista heikentääkseen tämän puolustuskykyä.

Claus Lunau

C) Apujoukot aloittavat tehtävänsä, joka on
mottien tuhoaminen. Usein piiritetty vihollinen antautuu taistelutta huomatessaan tilanteensa toivottomuuden.

Claus Lunau

Liittoutuneet jäljittelivät salamasotaa

Saksan voittoisuus toisessa maailmansodassa sai liittoutuneet taistelemaan Saksaa vastaan tämän omilla opeilla vuodesta 1942.

Kun Saksan joukot marssivat Pariisiin kesäkuussa 1940, maailma järkyttyi. Hitlerin panssarivisioonat olivat alistaneet yhden Euroopan mahtivaltioista alle kuudessa viikossa.

Ranskan tappio sai Venäjän, Yhdysvaltojen ja Britannian sodanjohdon muuttamaan armeijoidensa rakennetta. Lisäksi liittoutuneet kokosivat tankkinsa suurempiin ryhmiin.

Keväällä 1942 ne lopulta käyttivät salamasodan neljää vaihetta ahkerasti aiemmin voittamatonta Saksan armeijaa vastaan.

Saksalaissotilaat käyttivät liekinheittimiä Maginot-linjalla vuonna 1940

Saksalaiset sotilaat hyökkäämässä bunkkeriin Maginot-linjalla Ranskassa. Vuonna
1940 liekinheitinyksiköt valtasivat ranskalaiset lujasti vahvistetut puolustusasemat.

© Ullstein

Näin kävi esimerkiksi Stalingradissa, jossa venäläiset marraskuussa 1942 saartoivat koko Saksan kuudennen armeijan ja sen kaikki 300 000 sotilasta.

Heinz Guderianin teorioita sovelletaan sodankäynnissä edelleen.

Hyvä esimerkki tästä ovat Persianlahden sodat. Siellä länsiliittouman viikkoja kestäneet voimakkaat ilmapommitukset, joita seurasi nopea panssarihyökkäys, murskasivat Saddam Husseinin heikentyneen armeijan.

Tutustu 2. maailmansodan teemasivuihin, jossa perehdytään sodan kaikkiin puoliin.