Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Puolan ratsuväki kävi Saksan tankkien kimppuun”

Puolalaiset olivat niin valmistautumattomia Saksan hyökkäykseen, että Puolan ratsuväki yritti pysäyttää Saksan panssarivaunut sapeleilla! Tarina on hyvä, mutta onko sillä mitään tekemistä todellisuuden kanssa?

Hans Winke/Imageselect

Natsit hyökkäsivät Puolaan 1. syyskuuta 1939, ja siitä alkoi toinen maailmansota. Krojantyn kylän lähellä puolalainen ulaani- eli ratsuväkirykmentti kävi ankaraan taisteluun saksalaisia vastaan, ja taistelussa kuoli yli 20 ratsukkoa.

Seuraavana päivänä natsit esittelivät kuolleita hevosia kahdelle italialaiselle toimittajalle ja kertoivat, että hevoset olivat kuolleet puolalaisten järjettömässä hyökkäyksessä Saksan panssarivaunuja vastaan.

”Puolalaisten hyökkäys oli rohkea, mutta heillä ei ollut mitään mahdollisuuksia saksalaisia vastaan.”
William L. Shirer: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho, 1960.

Toimittajat kirjoittivat liikuttavan tarinan epätoivoisista mutta rohkeista puolalaisista, jotka olivat käyneet peitsin ja sapelein panssarivaunujen kimppuun.

Tarina kiersi maailmaa, ja saksalaiset käyttivät sitä propagandassaan korostaakseen Puolan armeijan vanhanaikaisuutta.

Sodan jälkeen tarinaa toistettiin historiankirjoissa, muun muassa toimittaja William L. Shirerin vuonna 1960 julkaistussa ja suuresti arvostetussa teoksessa Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho:

”Hevoset vastaan panssarivaunut! Ratsuväen pitkät peitset vastaan tankkien pitkät putket! Puolalaisten hyökkäys oli rohkea, mutta heillä ei ollut mitään mahdollisuuksia.”

PUOLESTA JA VASTAAN: Muistelut vs. tutkimus

Puolan ulaaneilla oli panssarintorjuntakiväärit, jotka olivat todellinen uhka kevyesti panssaroiduille tankeille.

© Ministerstwo Wojny

LOPPUPÄÄTELMÄ: Natsipropagandalla on pitkät jäljet

Ulaanien juuret juontuvat aina 1700-luvulta asti, ja he ovat osa Puolan ylvästä ratsuväkiperinnettä. Tarinaa, jonka mukaan ulaanit taistelivat urheasti mutta turhaan Saksan panssarivaunuja vastaan, jäi elämään, mutta historiantutkijoiden mukaan se ei perustu tosiasioihin.

Puolalaisen ratsuväen tehottomat hyökkäykset sapelein ja peitsin ovat saksalaisen propagandan tuottama myytti. Todellisuudessa ratsuväki pärjäsi oikein hyvin.

Saksalaiset valtasivat Puolan 36 päivässä, ja sinä aikana heihin kohdistui 16 Puolan ratsuväen hyökkäystä, joista suurin osa onnistui. Mokran kaupungissa puolalaiset jopa tuhosivat 50 Saksan tankkia, ja usein asialla olivat ulaanit.

He ratsastivat panssarivaunun taakse, nousivat hevosensa selästä ja ampuivat tankin heikkoon takaosaan panssarintorjuntakivääreillään.

MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO: Tarina on sepitettä.  

Lue myös:

Toisen maailmasodan taistelut

Taistelu Oslosta: Saksalaisilta ei onnistunut oikein mikään

17 minuuttia
Toisen maailmasodan taistelut

Suosikkisarja II maailmansodasta: Atlantic Crossingin taustaa

19 minuuttia
Slaget ved Leyte Gulf
Toisen maailmasodan taistelut

Maailmanhistorian suurin meritaistelu

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota