Head to Head by Nicolas Trudgian © Military Gallery Wendover UK
battle of britain dogfight

Pikaopas: Britannian ilmasota

Britannian ilmavoimat ja Luftwaffe taistelivat kolme kuukautta melko tasaveroisesti Englannin kanaalin ja Etelä-Englannin yllä – kunnes Hitler teki kostonhimossaan ratkaisevan virheen.

Milloin?

Noin 10. heinäkuuta – 31. lokakuuta 1940

Missä?

Ilmatilassa Britannian yllä ja lähialueilla.

Mitä?

Saksalaiset ­pommikoneet iskivät ­brittiläisten ­kauppalaivasaattueiden kimppuun 10. heinäkuuta 1940.

Iskut jatkuivat ­seuraavina päivinä, ja Britannia lähetti hävittäjälento­koneita ­suo­jelemaan laivasaattueita. Kuun lopussa laiva­saattueet lopetettiin, sillä niissä menetettiin liikaa laivoja ja lentokoneita.

Elokuussa saksalaiset ­alkoivat ­pommittaa brittiläisiä lentokenttiä ja tutka-­asemia. ­Britit saivat kuitenkin vahingot nopeasti ­korjattua, ja sotateollisuus tuotti jatkuvasti uusia lentokoneita Britannian ilmavoimille Royal Air Forcelle (RAF), joka pani hanakasti kampoihin saksalaisille.

Saksa teki mittavan ilmahyökkäyksen Britannian itä­rannikolle 15. elokuuta, mutta muun muassa alueella lepäämässä ja kouluttautumassa olleen brittien hävittäjä­divisioonan ansiosta se saatiin pitkälti torjuttua.

  1. elokuuta pommit ­putosivat Lontooseen, ja Britannian pääministeri ­Winston Churchill lähetti pommikoneita ­Berliiniin.

Natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin määräyk­sestä ­saksalaiset lopettivat iskut brittien ilmatuki­kohtiin ja keskittyivät jatkossa pommittamaan Lontoota.

Miksi?

Natsi-Saksa oli miehittänyt salama­sodallaan Belgian, Hollannin ja Ranskan, ja kesäkuussa 1940 saksalaisten suunnitelmissa oli operaatio Seelöwe eli hyökkäys Britanniaan Englannin kanaalin kautta.

Ennen maihinnousua Saksan oli kui­tenkin saatava Britannian ilmavoimat pois pelistä.

Hitlerin päätös keskittää pommitukset lentotuki­kohtien sijaan Lontooseen tarkoitti kuitenkin sitä, etteivät ­sak­salaiset koskaan saaneet tarvitsemaansa ilma­herruutta Britanniassa ja sen lähialuilla, ja niin Saksan oli luovuttava maihinnousu­suunnitelmasta.

”Koskaan eivät niin monet ole olleet niin suuressa kiitollisuudenvelassa niin harvoille.” Winston Churchill RAF:n lentäjistä vuonna 1940
churchill victory sign
© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Saksalaisten ilmaiskut tuhosivat isoja alueita Lontoossa, mutta terroripommitukset eivät saaneet brittejä lannistumaan.

© FL Historical s/Imageselect

Mitä sitten tapahtui?

Saksalaiset ­aloittivat syksyllä 1940 brittiläisten kaupunkien pommituskampanjan, jota britit kutsuvat nimellä Blitz.

  • 4. syyskuuta: Adolf Hitler lupasi puheessaan kostaa brittien Berliinin-pommitukset moukaroimalla Lontoon maan tasalle.
  • 7. syyskuuta: Järjestelmälliset Lontoon pommitukset alkoivat. Ensimmäisellä viikolla kuoli 3 000 lontoolaista.
  • 14. marraskuuta: Coventryn teollisuuskaupunkiin tehtiin ­terroripommitus. Kolme neljäsosaa kaupungin ­sotateollisuudesta tuhoutui ja 600 ihmistä kuoli.
  • 30. joulukuuta: Saksalaiset lastasivat pommikoneisiinsa valtavasti sekä räjähde- että ­palopommeja, ja iskun seurauksena Lontoossa roihusi pian 1 500 ­tulipaloa.
  • 11. toukokuuta 1941: Blitz päättyi, koska natsi-Saksa halusi keskittää voimansa Neuvostoliiton-sotaretken valmisteluun. Saksalaiset olivat pudottaneet Lontooseen ­yhteensä 190 000 palopommia.

Lue myös: Brittien järkyttävä Kööpenhaminan ranskalaisen koulun pommitus toisen maailmansodan viime kuukausina.