Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

battle of britain dogfight

Pikaopas: Britannian ilmasota

Britannian ilmavoimat ja Luftwaffe taistelivat kolme kuukautta melko tasaveroisesti Englannin kanaalin ja Etelä-Englannin yllä – kunnes Hitler teki kostonhimossaan ratkaisevan virheen.

Head to Head by Nicolas Trudgian © Military Gallery Wendover UK

Milloin?

Noin 10. heinäkuuta – 31. lokakuuta 1940

Missä?

Ilmatilassa Britannian yllä ja lähialueilla.

Mitä?

Saksalaiset ­pommikoneet iskivät ­brittiläisten ­kauppalaivasaattueiden kimppuun 10. heinäkuuta 1940.

Iskut jatkuivat ­seuraavina päivinä, ja Britannia lähetti hävittäjälento­koneita ­suo­jelemaan laivasaattueita. Kuun lopussa laiva­saattueet lopetettiin, sillä niissä menetettiin liikaa laivoja ja lentokoneita.

Elokuussa saksalaiset ­alkoivat ­pommittaa brittiläisiä lentokenttiä ja tutka-­asemia. ­Britit saivat kuitenkin vahingot nopeasti ­korjattua, ja sotateollisuus tuotti jatkuvasti uusia lentokoneita Britannian ilmavoimille Royal Air Forcelle (RAF), joka pani hanakasti kampoihin saksalaisille.

Saksa teki mittavan ilmahyökkäyksen Britannian itä­rannikolle 15. elokuuta, mutta muun muassa alueella lepäämässä ja kouluttautumassa olleen brittien hävittäjä­divisioonan ansiosta se saatiin pitkälti torjuttua.

  1. elokuuta pommit ­putosivat Lontooseen, ja Britannian pääministeri ­Winston Churchill lähetti pommikoneita ­Berliiniin.

Natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin määräyk­sestä ­saksalaiset lopettivat iskut brittien ilmatuki­kohtiin ja keskittyivät jatkossa pommittamaan Lontoota.

Miksi?

Natsi-Saksa oli miehittänyt salama­sodallaan Belgian, Hollannin ja Ranskan, ja kesäkuussa 1940 saksalaisten suunnitelmissa oli operaatio Seelöwe eli hyökkäys Britanniaan Englannin kanaalin kautta.

Ennen maihinnousua Saksan oli kui­tenkin saatava Britannian ilmavoimat pois pelistä.

Hitlerin päätös keskittää pommitukset lentotuki­kohtien sijaan Lontooseen tarkoitti kuitenkin sitä, etteivät ­sak­salaiset koskaan saaneet tarvitsemaansa ilma­herruutta Britanniassa ja sen lähialuilla, ja niin Saksan oli luovuttava maihinnousu­suunnitelmasta.

”Koskaan eivät niin monet ole olleet niin suuressa kiitollisuudenvelassa niin harvoille.”
Winston Churchill RAF:n lentäjistä vuonna 1940
churchill victory sign
© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Saksalaisten ilmaiskut tuhosivat isoja alueita Lontoossa, mutta terroripommitukset eivät saaneet brittejä lannistumaan.

© FL Historical s/Imageselect

Mitä sitten tapahtui?

Saksalaiset ­aloittivat syksyllä 1940 brittiläisten kaupunkien pommituskampanjan, jota britit kutsuvat nimellä Blitz.

  • 4. syyskuuta: Adolf Hitler lupasi puheessaan kostaa brittien Berliinin-pommitukset moukaroimalla Lontoon maan tasalle.
  • 7. syyskuuta: Järjestelmälliset Lontoon pommitukset alkoivat. Ensimmäisellä viikolla kuoli 3 000 lontoolaista.
  • 14. marraskuuta: Coventryn teollisuuskaupunkiin tehtiin ­terroripommitus. Kolme neljäsosaa kaupungin ­sotateollisuudesta tuhoutui ja 600 ihmistä kuoli.
  • 30. joulukuuta: Saksalaiset lastasivat pommikoneisiinsa valtavasti sekä räjähde- että ­palopommeja, ja iskun seurauksena Lontoossa roihusi pian 1 500 ­tulipaloa.
  • 11. toukokuuta 1941: Blitz päättyi, koska natsi-Saksa halusi keskittää voimansa Neuvostoliiton-sotaretken valmisteluun. Saksalaiset olivat pudottaneet Lontooseen ­yhteensä 190 000 palopommia.

Lue myös:

Hitler

Kuinka pitkä Adolf Hitler oli?

1 minuuttia
Toinen maailmansota

Rasismikeskustelu kääntyi kuolleeseen koiraan

2 minuuttia
Hitler

Paljonko Adolf Hitler sai palkkaa?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota